Musikaalit vetävät kesäteatterin katsomot täyteen

Turussa toimiva Samppalinnan kesäteatteri on keskittynyt viimeisten kahdenkymmenen vuoden ajan musikaaleihin. Tänä kesänä Samppalinnan kesäteatteri viettää 50-vuotisjuhliaan esittämällä kaikkien aikojen suosituimman musikaalin West Side Storyn.

kulttuuri
Samppalinnan kesäteatterin West Side Story -musikaali
West Side Story -musikaalin nuoret esiintyjät Emilia Nyman ja Jukka Nylund.Matti Kivekäs / Samppalinnan kesäteatteri

Samppalinnan kesäteatterin taival alkoi kotimaisilla kesäisillä komedioilla, ja sen toiminnan jatkuminen on ollut usein vaakalaudalla. Kun Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen keräsi vuonna 1990 yli 50 000 katsojaa, todettiin musiikkiteatterikonsepti toimivaksi.

Nykyään Samppalinnan kesäteatteri vetääkin kesäkauden aikana enemmän väkeä kuin monien kaupunkien teatterit koko vuoden aikana. Teatterin johtajan Heikki Sankarin mukaan Samppalinnassa on keskitytty viime vuosina erityisesti Broadway-musikaaleihin.

- Kesäteattereitahan on ihan hirveästi, mutta Samppalinnan kesäteatteri on lunastanut paikkansa musiikkiteatterin kautta. Ihmiset odottavat ja saavatkin odottaa täältä laadukasta musiikkiteatteria. On meillä ollut huonompia vuosia, ja joka kesä on riski. Mutta tällä hetkellä ollaan kuivilla, myhäilee Sankari.

West Side Story -musikaalissa riittää haastetta

West Side Story on musiikillisesti yksi haastavampia musikaaleja. Heikki Sankarin mukaan kesäteatterin taloudelliset ja musikaaliset resurssit eivät olisikaan aikaisemmin riittäneet toteuttamaan West Side Storyn kaltaista haastavaa produktiota.

Vaikka esitys ei saavutakaan musikaalin elokuvaversion intensiteettiä, laulavat nuoret esiintyjät Emilia Nyman ja Jukka Nylund puhtaasti.

- Etuna meillä oli se, että me molemmat ollaan osattu West Side Storyn biisit jo kauan sitten ulkoa. Melodiat olivat meillä ihan selkärangassa, Emilia Nyman kertoo.

Samppalinnan kesäteatterin nuorilla tähdillä on molemmilla musiikkiteatteritausta.

- Me ei olla oopperalaulajia, ja se on erilaista verrattuna muihin musikaaleihin. Musiikkiteatteritausta kuuluu tavassamme laulaa, Jukka Nylund sanoo.

New Yorkin ghettotunnelma tuotiin maalaismaisemaan

West Side Story on New Yorkiin sijoittuva tarina puertoricolaisen Marian ja valkoihoisen Tonyn rakastumisesta, joka johtaa veriseen jengitappeluun.

New Yorkin tuominen Samppalinnan maalaisromanttisen tuulimyllyn katveeseen oli tekijöille haastavaa. Lavastaja Pekka Korpiniitty onnistuu romuautojen ja tavarakonttien avulla luomaan uskottavan ghettotunnelman.

Ohjaaja Tommi Auvisen mukaan tarinaa ei yritetty tuoda väkisin tämän päivän Suomeen.

- En halunnut tehdä katu-uskottavaa 2010 vuoden versiota, siellä pohjalla on Romeon ja Julian herkkä rakkaustragedia. Tämä voi tapahtua kenelle vaan, missä vain, minä aikana tahansa, Auvinen painottaa.

Auvisen mukaan tarinan kantava teema, erilaisuuden sietäminen toimii tänä päivänä ajankohtaisemmin kuin musikaalin syntyaikoina.

- Meillä puhutaan paljon maahanmuuttajista, ja meidän joukossa pyörii tänä päivänä erilaisia kulttuureja aivan toisella tavalla kuin 50-luvun Suomessa, Auvinen huomauttaa.

West Side Story -musikaalia esitetään Samppalinnan kesäteatterissa Turussa 16.8. saakka.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset/ Jenni Stammeier