Näppäimistöllä voi olla wc-istuinta enemmän bakteereja

Kotona ja työpaikalla tietokoneen näppäimistöt näyttävät joskus tosi saastaisilta. Näppäinten välit ovat täynnä harmaata töhnää ja kun näppiksen kääntää ylösalaisin, putoaa kirjainten väleistä vaikka mitä. Näppäimistölle kertyy runsaasti bakteereja, joten puhtaudesta on syytä pitää huolta.

Kotimaa
YLE / Lahti

Tietokoneen näppäimistön puhdistaminen on tärkeää, sillä siinä saattaa olla enemmän bakteereja kuin wc-istuimessa. Eniten käytetyistä napeista voi löytyä miljoonia bakteereita, jotka voivat aiheuttaa muun muassa ripulia ja oksennustautia.

Tietokoneen näppäimistö on haasteellinen siivouskohde, mutta se kannattaa puhdistaa pari kertaa vuodessa. Näppäinten taakse tippuu helposti esimerkiksi ruuan muruja, joita on vaikea saada pois. Väliin mahtuu korkeintaan teräväreunainen muovikortti, jonka ympärille on kietaistu mikrokuituliina. Se on siis yksi konsti näppäinten välien puhdistamiseen, mutta onko niitä muita?

- Ihan ensimmäiseksi kannattaa kääntää näppäimistö nurin ja ravistaa suurimmat roskat pois. Toisena keinona voisin suositella paineilman käyttöä. Suihkepulloja myydään ihan kaupoissa, kertoo Suomen Siivousteknisenliiton toiminnanjohtaja Tarja Valkosalo.

Jos näppäimistö on todella likainen, kannattaa näppäimet irrottaa ja putsata ne perinpohjaisesti. Ennen operaatiota on syytä ottaa kuva näppäimistöstä, jotta napit osaa asetella takaisin oikeisiin paikkoihin.

- Kun aletaan puhdistamaan näppäimistön sisäosia niin täytyy varoa staattisen sähkön muodostumista, koska se voi aiheuttaa ongelmia jatkossa, neuvoo Valkosalo. Ei ole sama, millä tuhat euroa maksanutta taulutelevisiota pyyhkii liasta ja pölystä.

Taulutelevisio ei pidä talouspaperista

Taulutelevision puhdistamisessa on syytä käyttää helliä otteita, sillä vioittuneen näytön uusiminen voi tulla yhtä kalliiksi kuin uuden television osto. Esimerkiksi talouspaperin käyttöä on syytä välttää, koska se voi naarmuttaa ruutua. Staattinen sähkö saattaa rikkoa television osia, joten pölyhuiskan voi myös unohtaa.

- Talouspaperi voi olla hieman karkea ja näin ollen naarmuttaa ruutua. Alkoholipitoiset puhdistusaineet eivät sovi taulutelevisiolle, joten niiden käyttöä tulee välttää.

Suomen Siivousteknisenliiton toiminnanjohtajan Tarja Valkosalon suosittelee käyttämään tislattua vettä eli akkuvettä.

- Sen kanssa sitten vaikka mikrokuituliinaa. Kuivana ei kannata liinaa käyttää, varsinkaan jos se on synteettistä kuitua. Silloin voi syntyä staattista sähköä.

Lähteet: YLE Lahti