Kuurot syrjäytyvät työelämästä

Ennakkoluulot ja tiedon puute estävät työnantajia palkkaamasta kuuroja töihin.

Kuva: Yle / Petra Ristola

Työantajien ennakkoluulot ovat usein esteenä kuuron henkilön työn saannissa. Kuurojen liitto onkin huolissaan siitä, että kuurot syrjäytyvät työelämästä. Kuurojen työttömyysprosentti on tällä hetkellä noin 20.

- Luulen, että työllistyminen on enemmän työnantajan asenne- ja ennakkoluulokysymys. Pelätään kuuroa henkilöä työntekijänä ja ajatellaan, että hänestä on vaivaa. Jotenkin emmitään sitä työllistämistä, toteaa yksikönpäällikkö Börje Hanhikoski Kuurojen liitosta.

Hyviäkin esimerkkejä löytyy

Turkulaisessa ilmastointialan yrityksessä Fläkt Woodsissa työskentelee neljä kuuroa työntekijää. Marko Laurila ja Timo Jarva ovat viihtyneet tehtaalla jo 22 vuotta.

- Täällä on annettu kuurolle mahdollisuus tehdä töitä. On päässyt eri töihin ja työnkiertoon, eli ei ole ollut esteitä työntekoon, Marko Laurila kertoo työurastaan.

Logistiikkapäällikkö Jukka Kivinen muistelee, että yrityksessä on ollut kuuroja töissä jo kauan aikaa. Hänellä ei ole kuuroista huonoa sanottavaa. Kivinen kannustaa muitakin työnantajia suhtautumaan ennakkoluulottomasti kuuroihin työntekijöihin.

Kuuroa työntekijää pelätään ja ajatellaan, että hänestä on vaivaa.

Börje Hanhikoski

- He ovat soveltuneet tähän työhön siinä missä kaikki muutkin. Kuurot eivät ole missään erityisasemassa. Ainoa lisä, jos sitä voi nyt lisätyöksi sanoa, niin on tulkin palkkaaminen joskus työpaikalle. Kun on yhteisiä palavereja, niin soitamme tulkkikeskukseen ja pyydämme apua sieltä, että saadaan suuremmat asiat selvitettyä, Kivinen kertoo.

Fläkt Woodsilla työskentelevä kuuro Timo Jarva on huolissaan siitä, että kuurojen työttömyys on korkea. Moni hänen tuttavansa on ilman työtä.

- Kyllä kuuron pitää itsekin olla aktiivinen. Työnantajan on myös huomioitava, että kuurojenkin keskuudessa on taitavia työntekijöitä, miettii Jarva.

Yrittäjyys yksi tie

Kuurojen liitto seuraa tiiviisti kuurojen työllistymistä. Kuurojen ammattitaito on vuosien saatossa lisääntynyt, ja heitä on jo yli 400 eri ammatissa. Etenkin nuoret suuntautuvat opiskelemaan monelle alalle. Ammattilaisia löytyy siis joka lähtöön.

Yrittäjyys on kuuroille yksi vaihtoehto itsensä työllistämiseen. Myös Kuurojen liitto kannustaa kuuroja yrittäjyyteen.

- Monet kuurot yrittäjät ovat jo menestyneet, mutta monet myös sinnittelevät yrittäjinä. Trendi on ihan sama kuin valtakunnallisilla markkinoilla yleensä, yksikönpäällikkö Börje Hanhikoski Kuurojen liitosta kertoo.

Kuurojen liitto toivoo, että myös työvoimapalveluja parannetaan. Kuurojen asiakkaiden työllisyyspalveluja tulisi liiton mukaan keskittää muutamaan alueelliseen TE-toimistoon.