Hyppää sisältöön

Vieheiden valmistus kiinnostaa harrastajakalastajia

Kesä vilkastuttaa uistinkauppaa. Kalastus kiiinnostaa monia mökkiläisiä ja lomalaisia. Nykyisin yhä useampi harrastajakalastaja tekee myös itse erilaisia vieheitä ja vaappuja. Uistimen valmistus vaatii kädentaitoja ja kärsivällisyyttä.

Kuva: YLE / Riikka Nurmi

Juankoskelainen Ari Niskanen innostui vieheiden teosta kansalaisopiston kurssilla jo 1990-luvulla. Vuosien aikana mies on tehnyt kotipajassaan Säyneisissä jopa tuhansia uistimia. Tarkka määrä ei ole tiedossa. Materiaalina on muun muassa kaarna ja leppä.

- Vieheiden valmistus antaa työlle vastapainoa. Tämä on näppärää käsityötä. Työ vaatii tarkkuutta ja pitää olla myös silmää. Vieheiden kanssa puuhastelu on myös hyvä askartelumuoto, kuvaa Ari Niskanen.

Urakka alkaa esimerkiksi kaaran vuolemisella. Valmiiseen palaan liimataan runkolangat. Sen jälkeen on vuorossa hionta ja lakkaus. Myös maalaus on tärkeä osa valmistuksessa. Viimeisenä vaappuun laitetaan uintilevy. Koeuiton ja koukkujen jälkeen käsillä on valmis vaappu.

Ari Niskasella on selvät ohjeet uisteluretkeä suunnittelevalle kalastajalle.

- Kirkkaalla säällä ottaisin mukaan värikkäitä uistimia. Aurinkoisena päivänä esimerkiksi punainen ja keltainen uistin voi tuoda saalista. Mitä kirkkaampi keli, sitä kirkkaampia uistimia kannattaa käyttää.

Kotimaiset uistimet kiinnostavat

Uistelun suosio näkyy myös kalastustarvikeliikkeissä. Vaihtoehtoja löytyy runsaasti. Alan kuopiolaisyritys on valmistanut monenlaisia vieheitä jo yli 30 vuotta. Uistimen teossa on yhteensä toistakymmentä eri työvaihetta. Uistinmarkkinoilla on hyvä tilanne.

- Monet asiakkaat suosivat kotimaisia tuotteita. Ihmiset haluavat ostaa laadukasta tavaraa, suomalaisiin vesiin ja monille kalastajille sopivia tuotteita. Näkymät ovat varsin valoisat, sanoo yrittäjä Mika Rialinna Kalastusväline Rialinnasta.

Myyntiin vieheitä valmistava yritys saa palautetta kalastajilta vaihtelevasti. - Otamme mielellään palautetta. Asiakkaiden havaintoja ja toivomuksia huomioidaan tuotannossa. Uistimen maalaus on yksi keino. Väriä voidaan lisätä myös teippaamalla, sanoo Rialinna.

Ari Niskanen kalastaa vain itse tekemillään uistimilla. Toistaiseksi isoin kala omalla vieheellä on ollut lähes kahdeksan kiloa painanut hauki. Tulevaisuuttaan uistinhommissa Niskanen arvioi varovaisesti. Isompaa myyntituotantoa ei ole ainakaan vielä suunnitteilla. Oma unelmauistin on vielä tekemättä.

- Suuri unelmahan on tehdä sellainen uistin, jolla saisi pohjoisen joesta merilohen ylös. Se olisi täyttymys tällä alalla, nauraa Ari Niskanen.