Kiina ja Taiwan loppusuoralla tärkeissä kauppaneuvotteluissa

Kiinan ja Taiwanin on määrä solmia merkittävä kauppasopimus ensi tiistaina 29. kesäkuuta Chongqingin kaupungissa Kiinassa, kertovat taiwanilaiset viranomaiset. Sopimus leikkaa satojen tuotteiden tuontitulleja ja sitä pidetään Kiinan ja Taiwanin merkittävimpänä sopimuksena 60 vuoteen.

Ulkomaat

Sopimuksen on määrä suojata taiwanilaisyrityksiä Kiinan ja Kaakkois-Aasian maiden vapaakauppasopimuksen vaikutuksilta. Sopimus tarjoaa taiwanilaisyrityksille tullietuja noin 530 tuoteryhmässä ja vastaavasti kiinalaisyritykset saavat tullihelpotuksia 260 tuoteryhmässä Taiwanin markkinoilla.

Sopimuksessa myös luvataan suojella kummankin osapuolen tekijänoikeuksia, mikä on tärkeä lupaus Taiwanin viihdeteollisuudelle. Lisäksi sopimus sääntelee Kiinan ja Taiwanin välistä pankkitoimintaa.

Kiinan ja Taiwanin neuvottelijat tapasivat torstaina viimeistelläkseen sopimuksen.

Tullimaksujen alennukset koskevat 15 prosenttia Taiwanin viennistä Kiinaan. Ensimmäisenä hyötyvät viennistä riippuvaisen Taiwanin petrokemianteollisuus, koneen- ja autonosien valmistus ja tekstiilituotanto.

Taiwanilainen tutkimuslaitos on arvioinut, että sopimus loisi peräti 260 000 uutta työpaikkaa Taiwaniin ja nostaa Taiwanin bruttokansantuotetta 1,7 prosenttiyksikköä vuodessa.

Sopimuksen vastustajat Taiwanissa pelkäävät halpojen kiinalaisten tuotteiden tulvaa Taiwanin markkinoille ja pitävät sopimusta ensimmäisenä askeleena kohti Taiwanin alistamista Kiinan hallintoon. Oppositio aikoo pitää suuren joukkokokouksen sopimusta vastaan lauantaina.

Taiwan irrottautui Manner-Kiinan alaisuudesta 1949, kun sisällissodassa kommunisteille hävinneet Kuomintangin joukot vetäytyivät saarelle ja perustivat sinne Kiinan kansallisen tasavallan. Kiina pitää Taiwania edelleen osanaan ja on uhannut Taiwania hyökkäyksellä, jos se julistautuu itsenäiseksi.

Lähteet: AP, Reuters