1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Australialle ensimmäinen naispääministeri

Australian uudeksi pääministeriksi on noussut Julia Gillard. Gillard nousi historian ensimmäinen naispääministeriksi, kun hallitseva työväenpuolue päätti vaihtaa pääministeriä pelastaakseen kannatuksensa lähestyvissä parlamenttivaaleissa.

Kuva: Alan Porritt

Gillard valittiin pääministeriksi torstaina, kun hänen edeltäjänsä Kevin Rudd joutui luopumaan pääministerin ja työväenpuolueen puheenjohtajan tehtävistä menetettyään puolueensa tuen. Rudd jättäytyi virastaan ennen työväenpuolueen jäsenäänestystä, jossa häntä uhkasi varma tappio.

Vuodesta 2007 pääministerin tehtäviä hoitaneen Ruddin suosio oli viime kuukausina romahtanut. Syyksi on arveltu muun muassa Ruddin tekemää kaivosveroehdotusta ja vaikeuksiin ajautuneen päästökauppasuunnitelman hyllyttämistä.

Ilmastonmuutoksen torjumisen tärkeyttä korostanut Rudd hyllytti huhtikuussa päästökauppasuunnitelman, kun Australian senaatti oli kahdesti torjunut sen. Ruddin ilmastopolitiikan keskiössä olleen suunnitelman hylkääminen johti syytöksiin poliittisesta pelkuruudesta.

Ruddin kannatus notkahti edelleen, kun hän yritti verottaa kaivosteollisuuden huipputuottoja. Australian kaivosyhtiöt sanoivat Ruddin kaavaileman kaivosten huipputuottoveron uhkaavan miljardien dollarien investointeja ja johtavan työpaikkojen menetyksiin.

Kaivosyhtiöiden mittava televisiomainoskampanja veroa vastaan heikensi Ruddin kansansuosiota ja työväenpuolueen mahdollisuudet voittaa tulevat parlamenttivaalit alkoivat näyttää heikoilta.

Laskeneen suosion takia maan johtava puolue päätti luopua Ruddista ja nimittää varapääministerinä toimineen Julia Gillardin hänen tilalleen. Gillard on Australian 27. pääministeri.

Gillard nousi parlamenttiin ensi kerran vuonna 1998. Ennen politiikkaan siirtymistään hän työskenteli asianajajana.

Ruddin hallituksessa muun muassa työministerinä ja opetusministerinä toimineen 49-vuotiaan Gillardin uskotaan jatkavan monia Ruddin hankkeita. Gillard aikoo aloittaa uudelleen päästökauppasuunnitelman ajamisen.

Gillard sanoi etsivänsä yhteisymmärrystä kaivosyhtiöiden verotuksesta neuvottelujen kautta ja kehotti kaivosteollisuutta luopumaan kalliista televisiomainoskampanjastaan veroa vastaan. Kaivosyhtiö BHP Billiton ilmoittikin lopettavansa televisiomainokset.

Gillard kiitti Ruddia Australian johtamisesta maailmanlaajuisen finanssikriisin läpi ja ponnisteluista kansainvälisen ilmastosopimuksen eteen.