Ammattimaisia taskuvarkaita pääkaupungin kaduilla

Taskuvarkaat liikkuvat tänä kesänä yhtä vilkkaasti kuin kahtena edellisenä kesänä. Romanialaisten ja bulgarialaisten tekemät taskuvarkaudet ovat lisääntyneet tuntuvasti kolmen viimeisen vuoden aikana. Osa heistä on erikoistuneita ammattilaisia.

Taskuvarkaus
Ihmisiä metrossa
Ruuhka-aikaan matkustavat ovat taskuvarkaiden tarkkailussaHeikki Lammi

Satunnaisempia varkauksia tekevät maahan kerjäämään tulleet Romanian romanit.

Tämän vuoden aikana Helsingissä on sattunut jo 800 taskuvarkautta. Määrä on samaa luokkaa kuin edellisinä vuosia. Taskuvarkaat iskevät turistien suosimissa paikoissa keskellä päivää.

Riskialttiimpia paikkoja ovat täydet junat ja raitiovaunut, sekä vilkkaat keskusta-alueet kuten rautatieasemat ja kävelykadut. Helsingin poliisin rikoskomisario Juha Laaksosen mukaan suurin osa ammattimaisista taskuvarkaista on Romaniasta ja Bulgariasta.

– Määrää on vaikea arvioida, sillä he toimivat tyypillisesti niin sanotulla hit and run -metodilla eli henkilöt tulevat Suomeen vain päiväksi tai viikoksi ja varkauksien jälkeen palaavat kotimaahansa tai siirtyvät toiseen maahan.

Juha Laaksosen vinkit taskuvarkauksien välttämiseksi: * Varo väentungoksia. Ole erityisen tarkkana raitiovaunuissa, nähtävyyksien luona, satamissa, toreilla, kaupoissa ja ravintoloissa. * Pidä aina laukkusi suljettuna. * Pidä rahat ja pankkikortit aina taskussa. * Varo valepoliiseja. Suomen poliisi esittäytyy aina tunnistettavasti eikä pyydä esimerkiksi lompakkoa nähtäväksi. Älä siis näytä lompakkoasi pyynnöstä kenellekään. * Pidä silmällä omaisuuttasi koko ajan! Jos kuitenkin käy niin, että taskuvaras on vienyt omaisuuttasi, toimi näin: * Paina tarkasti mieleesi varkaan tuntomerkit. * Kuoleta heti pankki- ja luottokorttisi.

Lähteet: YLE Helsinki