Voi sitä olla jussina kaupungissakin!

Tänäkin päivänä moni pohjoiskarjalainen jättää kaupungin tomut taakseen ja suuntaa mökille juhannuksenviettoon. Kaikille ei perinteinen, keskiluokkainen juhannus, kuitenkaan sovi. Kaupunkijuhannuksen valitsee etenkin moni nuori.

juhannus
Kosiosusi-patsas Joensuun kävelykadulla.
YLE / Veli-Pekka Hämäläinen

Pikainen kyselykierros juhannukseen lämpiävässä Joensuun keskustassa paljastaa, että keskikesän juhlan aikoo viettää kaupungissa varsin moni nuori. Heille hiljenevä kaupunki on mieluisampi juhannuksenviettopaikka kuin mökki.

- Ihmiset ovat poissa mökeillään ja kaupunki on aika rauhallinen paikka, eräs Tampereelle matkaava joensuulaisnuori perustelee ratkaisuaan.

- Sehän on siinä mielessä ihan mahtava miljöö, että kaupunki on tosi tyhjä ja täällä voi kaduilla riehua missä huvittaa. Ei tarvitse välittää niin paljon yhteiskunnan säännöistä, toinen hehkuttaa.

Osa keskikesän juhlan kaupungissa viettävistä virittäytyy juhannustunnelmaan pystyttämällä sähkögrillin parvekkeelle. On silti niitäkin, joita perinteet tympivät ja jotka viettävät juhannuksen kuten minkä tahansa kesäviikonlopun.

- On järjetöntä, että ihmiset hoitavat pihaa kotona ja sitten menevät hoitamaan pihaa mökille, mökkijuhannusta vasten tahtoaan viettävä nuori nainen purnaa.

Yhtä suurta kliseetä

Joensuulaisnuoret eivät kuitenkaan ole aivan niin yksimielisiä perinteisen juhannuksen vastustajia kuin joistakin puheenvuoroista voisi päätellä. Osa myöntää rehellisesti, että keskiluokkainen keskikesän juhla maistuisi, jos se vain olisi mahdollista.

- Kyllähän sitä mökille menisi jos semmoinen olisi. Mutta kun ei ole niin ollaan sitten täällä kaupungissa, kaupunkiin juhannukseksi jäävä nainen toteaa.

Mökkijuhannusta suosivien nuorten mukaan mökillä on kaupunkia rennompaa ja rauhallisempaa. Erään mielestä perinteinen kansallisromanttinen kaipuu on oikeastaan koko juhannuksen perusajatus. Mutta eikö se ole yhtä suurta kliseetä?

- On, mutta eivätkö pyhät perustu puhtaasti kliseisiin, eikö joulu ole yhtä kliseetä sekin? Silloin ihmiset voivat hyvillä mielin lähteä kliseeseen mukaan, perustelee maalle jo illaksi pyöräilevä joensuulaismies.

Onnistuneen juhannuksen resepti on joka tapauksessa sama, kysyitpä kaupungissa juhannuksensa viettävältä tai maalle makkara ojossa karkaavalta nuorelta. Se on oikeanlainen tunnelma: hyvä ruoka, hyvä juoma, hyvä sää ja hyvä seura.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Veli-Pekka Hämäläinen