1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. juhannus

Kaupunkijuhannus ilman stressiä

Kaupunkikeskustat harvoin tulevat ensimmäisenä mieleen sanasta juhannus. Juhannukseen liitetään ennemminkin sanat mökkeily, grillaus ja järvi. Mökkeilijöiden lisäksi on kuitenkin paljon ihmisiä, jotka viettävät keskikesän juhlaa kotikaupungissaan.

juhannus
Saara Hanhela poimii kukkaa juhannustaikoja varten.
Kuopion keskustastakin voi löytää kukat juhannustaikoja varten.YLE / Sari Jormanainen

Kuopiolainen Saara Hanhela aikoo viettää juhannusta kavereidensa kanssa Kuopiossa. Tämä juhannus on Hanhelalle jo toinen perättäinen kaupunkijuhannus.

- Minulla on töitä perjantaina ja sunnuntaina, joten ajattelin, että se aiheuttaa liikaa stressiä yrittää lähteä lauantaiksi muualle. Näin ollen päätimme kavereiden kanssa jäädä viettämään juhannusta kaupunkiin, Hanhela sanoo.

Moni haluaa viettää juhannusta vesillä tai ainakin veden läheisyydessä. Kaupunkijuhannusta juhlivat pääsevät nauttimaan järvestä satamassa.

- Satama-alueella ajattelimme viettää aikaa. Ihan idyllistä tämäkin on. Meillä on myös tarkoituksena lähteä sisävesiristeilylle, Hanhela kertoo.

Hyvää ruokaa kavereiden kanssa

Samoin kuin mökkijuhannuksessa, hyvä ruoka kuuluu oleellisesti myös kaupunkijuhannukseen. Saara Hanhela kaveriporukan suunnitelmissa on grillausta ja piknikiä.

- Ruokailun hoidamme nyyttärityyliin, että kaikki eivät tuo samoja ruokia. Liha ja kana kuuluvat tietenkin grilliin ja sen lisäksi tehdään erilaisia salaatteja. Piknikillä syödään sitten jälkiruokaa. Kesän kunniaksi on kakkua ja muita herkkuja, mutta yritämme kyllä päästä vähän kevyemmin, Hanhela kuvailee juhannusruokia.

Hiljainen kaupunki

Juhannuksena kaupungissa on melko hiljaista. Kaduilla ei käy vilinä eikä ravintoloissa ole ruuhkaa.

- Oikeastaan tuntuu siltä, että olisi kesäinen arki-ilta. Tekemistä kaupungissa kyllä on. Uskon, että se on paljon porukasta kiinni miten kaupunkijuhannukseen asennoidutaan, Saara Hanhela sanoo.

Hanhela kertoo, että viime vuonna Kuopion keskustassa ei sytytetty kokkoa. Lähin kokko löytynee tänäkin juhannuksena Rauhalahdesta.

- Se vähän harmitti, että kokkoa ei ollut. Viime vuonna kävimme kuitenkin sisävesiristeilyllä, joka kävi Rauhalahden edustalla ja näimme kokon laivasta.

Tansseja ja taikoja

Juhannustansseille Kuopion lähistöllä pääsee monessakin paikassa. Keskustan ravintoloissa tanssit pitää kuitenkin järjestää pitkälti oman väen kesken.

- Saadaan tanssia ehkä ihan vain omien kavereiden kanssa, jos ravintolaan lähdemme iltaa viettämään. Satamassa on kyllä live-musiikkia, mutta en tiedä kuinka paljon se vetää ihmisiä, Saara Hanhela pohtii.

Viime vuonna Hanhelaisella oli suunnitelmissa tehdä kaupungissa myös juhannustaikoja. Taiat jäivät kuitenkin tekemättä, joten taiat ovat uudelleen ohjelmassa tänä juhannuksena.

- Taiat jäivät viime vuonna kun täällä ei ollut lähteitä ja kaivoja, mitä niihin usein tarvitaan. Kukkiakin oli silloin vaikea löytää. Ehkä sitä voisi nyt jonkun taian juhannuksen ja kesän kunniaksi tehdä.

Lähteet: YLE Savo / Sari Jormanainen

Lue seuraavaksi