Koffin puiston siivoamatta jättäminen saa kannatusta

Koffin puisto on kesäaikaan vilkkaan viikonlopun jälkeen toivottomassa siivossa. Lähistön asukkaiden mitta on täynnä ja roskaamiselle halutaan tehdä stoppi.

Sinebrychoffin puisto
Roskia ja tuolit Koffin puistossa.
Vilkkaan viikonlopun jäljiltä puistosta löytyy roskaa laidasta laitaan.Topi Kairenius

Koffin puiston liepeillä asuvan Topi Kaireniuksen mitta tuli täyteen toukokuun lämpiminä päivinä. Lauantai- ja sunnuntaiaamuisin oli mahdotonta mennä lasten kanssa lähipuistoon leikkimään, koska siivo oli niin kauhea. Joka paikka oli täynnä roskia.

- Meininki oli noina lämpiminä viikonloppuina ihan tolkutonta. Jalkakäytävätkin olivat täynnä rikottuja pulloja.

Kairenius perusti siltä seisomalta Facebook-ryhmän, joka ehdottaa Koffin puiston jättämistä siivoamatta kahden viikon ajaksi. Tarkoituksena olisi saada roskaajat ymmärtämään tekojensa seuraukset.

- Koffin puisto kaatopaikaksi! –kampanjan on tarkoitus ravistella asenteita ja herättää ihmiset huomaamaan mihin kuntoon he ympäristönsä jättävät. Se ei kuitenkaan ota paljoa vaivaa viedä roskat roskiin.

Facebook-ryhmä on kerännyt jo yli 3800 jäsentä ja ryhmään on liittynyt paljon muitakin ihmisiä kuin Koffin puiston läheisyydessä asuvia. Puistojen siivottomuus onkin yleinen ongelma kaikkialla.

Meluhaittaa myös

Koffin puiston välittömässä läheisyydessä asuvat kärsivät myös muista ongelmista. Tarpeita tehdään minne sattuu ja melutaso on öiseen aikaan mahdoton.

- Kesäöinä on pakko pitää ikkunoita auki ja jatkuva puhe, huuto ja musiikki on sietämätöntä, kertoo puiston kulmalla asuva Rauni Laukkanen.

Punavuoriseura onkin kerännyt nimiä aloitteeseen, jossa vaaditaan puistoon tiukempia järjestyssääntöjä. Käytännössä tämä tarkoittaisi puiston sulkemista yöajaksi.

- Mielestäni ainoa vaihtoehto on puiston aitaaminen ja oleskelukielto esimerkiksi ilta yhdestätoista aamuviiteen, -kuuteen. Jos puistokävijät eivät osaa käyttäytyä niin ei ole muuta vaihtoehtoa, Laukkanen miettii.

Vaikka Laukkanen ja Kairenius ovat samalla asialla, on puiston sulkeminen Kaireniuksen mielestä viimeinen vaihtoehto.

- En haluaisia rajoittaa kenenkään olemista ja menemistä, vaan muutoksen pitäisi lähteä itse käyttäjistä.

Kaupungin edustajat ovat suhtautuneet ymmärtäväisesti punavuorelaisten Koffin puiston aiheuttamiin huoliin. Nähtäväksi jää minkälaisiin toimiin käytännössä kaupungin puolelta ryhdytään. Ensi tilassa puistoon on tuotu uusia, suuria roskalaatikoita, joihin roskat ainakin teoriassa on helppo pudottaa.

Lähteet: YLE Helsinki/Reetta Arvila