Onni Määttänen haudan lepoon juhlavasti

Mannerheim-ristin ritari Onni Määttänen siunattiin maanantaina arvokkaasti haudan lepoon Ilomantsissa. Ylivääpeli, talousneuvos Onni Henrik Määttäsen hautajaisissa oli sotilaallisia kunnianosoituksia muun muassa seppelein, puhein ja valtiolipuin.

Kotimaa
Onni Määttäsen hautajaiset.
YLE / Johanna Laine

Määttäsen hautajaisia vietettiin Ilomantsin kirkossa puolelta päivin. Siunauksen toimitti sotilaspastori Juha Eklund avustajanaan Ilomantsin eläkkeelle oleva kirkkoherra, rovasti Martti Miettinen. Siunaustilaisuuden jälkeen vainaja saatettiin haudan lepoon Pötönkankaan evankelisluterilaiselle hautausmaalla.

"Aloitekykyä ja rohkeutta"

Marsalkka Mannerheim nimitti Onni Määttäsen Mannerheim-ristin ritariksi vuonna 1943. Perusteina olivat muun muassa ainutlaatuinen johtaja- ja aloitekyky, erinomainen mieskohtainen rohkeus ja neuvokkuus mitä vaikeimmissa olosuhteissa.

Mannerheimin mukaan Määttäsen suoritukset ja saavutukset on luettava suomalaisen sotilaan uljaimpien ja kunniakkaimpien tekojen joukkoon.

Määttänen haavoittui Oinaansalmella vuonna 1939 ja Hyrsylässä vuonna 1941. Maata kotitilallaan viljellyt Määttänen toimi muun muassa Ilomantsin kunnanvaltuutettuna.

Joensuussa 13.6.2010 kuolleen 102-vuotiaan Onni Määttäsen poismenon jälkeen ritareista on elossa enää kapteeni Tuomas Gerdt ja majuri Heikki Nykänen.

Ystävä korostaa lämmintä persoonaa

Onni Määttäsen ystävä ja sotahistorioitsija Kaarlo Nygrén nostaa esille erityisesti kotiseudun puolustamisen.

- Ehkä meillä ilomantsilaisilla on mielessä ajat, jolloin hän puolusti nimenomaan omia kotinurkkiaan täällä talvisodassa ja haavoittui ensimmäisen kerran. Se ei jäänyt edes viimeiseksi kerraksi.

Ystävälle jäi mieleen Määttäsen persoona, eikä pelkästään maanpuolustuksellinen menneisyys.

- Hän oli aivan omaa luokkaansa: ikään kuin meidän kaikkien isosetä tai isoisäkin. Hän suhtautui meihin aivan yhtä lämpimästi kuin kehen tahansa. Hän ei erotellut ihmisiä, vaan katsoi kaikkia omien silmiensä tasalta, toteaa Kaarlo Nygrén.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Janne Ahjopalo