1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Arkangeli

Viisumin saannin vaikeus rajoittaa matkailua

Kainuu ja Venäjän Arkangeli haluavat enemmän alueiden välistä taloutta ja matkailua. Matkailu Arkangelista Suomeen helpottuisi, mikäli viisumipalvelut olisivat tarjolla Arkangelissa.

Kuva: YLE

Kainuu-Arkangeli-Kostamus -hankkeen projektipäällikkö Markku Sippola ehdottaa, että suomalaiset ja norjalaiset perustaisivat edustustojen yhteisen sivutoimipisteen Arkangeliin.

- Arkangelilaisten mielestä suurin este turismin hyödyntämiselle on se, että viisumit on haettava Moskovasta, yli tuhannen kilometrin päästä. Luonnollisesti arkangelilaiset jatkavat matkaa Moskovasta johonkin Schengen-maahan, mutteivät kuitenkaan Suomeen tai ainakaan Kainuuseen. Tämän asian parantamisessa on voimakas suomalainen intressi. Yritämme saada vakuutettua suomalaiset ja esimerkiksi ulkoministeriön.

Sippolan mukaan Suomi voisi tehdä yhteistyötä tässäkin asiassa norjalaisten kanssa ja perustaa yhteisen edustuston sivutoimipisteen Arkangeliin.

Kainuu-Arkangeli-Kostamus -hankkeen väki kokoontui tiistaina Kajaanissa. Osapuolten tavoitteena on myös täysin sähköistetty rautatieyhteys Vartiuksesta Arkangeliin.

Arkangelin aluehallinnon Pietarin edustuston johtaja Valeri Suhoborov totesi, että Arkangeli on mukana matkailun "hopearenkaan" kehittämisessä, jolla tavoitellaan huomattavaa matkailun lisäystä Venäjällä.

Arkangeli myös esimerkiksi pyrkii saamaan suomalaisia yrityksiä mukaan kaupungissa toimivaan teknologiapuistoon.