1. yle.fi
  2. Uutiset

Uudet asuntolainat käyvät kaupaksi

Uusia asuntolainoja nostettiin toukokuussa 24 prosenttia enemmän kuin viime vuoden toukokuussa, käy ilmi Suomen Pankin tiedoista. Kotitaloudet nostivat toukokuussa asuntolainaa yhteensä 1,8 miljardin edestä.

talous
Asuntolainojen määrä graafina
YLE Uutiset Grafiikka

Kotitalouksien nostamat uudet asuntolainat kasvoivat lähes viidenneksellä, sillä toukokuussa nostettiin asuntolainoja 17 prosenttia enemmän kuin huhtikuussa.

Ekonomisti Elina Salminen Suomen Pankista kertoo, että asuntolainojen ottaminen palautui toukokuussa normaalille tasolleen viime kevään poikkeuksellisen hiljaiseen jaksoon verrattuna. Salmisen mukaan asuntolainoja otetaan yleensä myös kausiluontoisesti eli ne käyvät keväisin hyvin kaupaksi.

Korko saavutti pohjan toukokuussa?

Asuntolainojen keskikorko laski huhtikuun 1,88 prosentista toukokuun 1,87 prosenttiin. Toukokuussa asuntolaina saattoi irrota kaikkien aikojen halvimpaan hintaan. Jatkossa koroilla näyttäisi olevan vain yksi suunta - ylöspäin.

- Uskoisin, että kesäkuussa nähtäisiin jonkinlainen käänne, koska euriborit ovat nousseet aivan hieman mutta koska marginaaleissa ei ole tapahtunut mitään muutosta niin uskoisin, että kesäkuussa uusien asuntolainojen keskikorko on tullut aivan karvan verraan ylöspäin, sanoo Sampo Pankin ekonomisti Pasi Kuoppamäki.

Kotitalouksille myönnettyjen asuntolainojen kanta oli toukokuun lopussa 73,5 miljardia euroa eli se kasvoi huhtikuusta puolella miljardilla eurolla. Asuntolainakannan vuosikasvu pysyi 6,5 prosentissa. Jatkossa pankkien asuntolainoista ottamat marginaalit saattavat kuitenkin nousta.

- Tällä hetkellä tilanne tuntuu alalla olevan sellainen, että uutta asuntolainaa saa tuollaisella 0,8-0,9 prosenttiyksikön marginaalilla. Taso näyttää parin viime kuukauden aikana tuohon vakiiintuneen, arvioi OP-keskuksen pankinjohtaja Harri Nummela.

Euribor kahteen prosenttiin?

Marginaalia enemmän asuntolainan hintaan vaikuttaa viitekorko, joka suomalaisilla yleensä on euribor. Ja esimerkiksi vuoden euribor on parin, kolmen viime kuukauden aikana hiljalleen noussut.

- Luulen, että tässä tullaan loppuvuoden aikana näkemään ylöspäin menevää liikettä, lähemmäs tuonne kahden prosentin tasoja tullaan varmasti siirtymään, Nummela näkee.

Uusia yrityslainasopimuksia tehtiin toukokuussa kuusi prosenttia vähemmän kuin huhtikuussa ja prosentin vähemmän kuin viime vuoden toukokuussa.

Yrityksille myönnettyjen lainojen kanta kasvoi puolella miljardilla eurolla. Yrityslainakanta taas supistui 0,5 prosentilla viime vuoden toukokuuhun verrattuna, kun se oli huhtikuussa 2,2 prosenttia.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi