Koruja Rautavaaran luonnosta

Rautavaaran luonto ja ihmiset innoittivat muotoilija Päivi Hartikaisen suunnittelemaan ja toteuttamaan kotiseutuaan kuvaavan korusarjan. Opinnäytetyönä toteutettua korusarjaa varten Hartikainen haastatteli kymmentä rautavaaralaista.

Kuva: YLE / Sari Jormanainen

Tänä keväänä Kuopion Muotoiluakatemiasta valmistunut muotoilija Päivi Hartikainen sai idean opinnäytetyölleen kotiseudustaan Rautavaarasta. Nykyisin Siilinjärvellä asuva Hartikainen halusi pitää korujensa kautta puolustuspuheenvuoron kotiseutunsa puolesta.

- Lähtökohtana oli se, että Rautavaara on Kelan tilastojen mukaan Suomen köyhin ja sairain kunta. Halusin kirkastaa sitä kuvaa, että tämä ei voi pitää paikkaansa. Kunnassa on kuitenkin parituhatta ihmistä enkä minäkään koe itseäni köyhäksi tai sairaaksi kun siellä olen, Hartikainen toteaa.

Omien ajatuksien ja kokemuksien lisäksi Hartikainen haastatteli joukon 20 - 80-vuotiaita rautavaaralaisia. Hartikainen kyseli haastateltavilta positiivisia luontoon ja elämiseen liittyviä asioita.

- Haastatteluissa nousi esille kauniita ja tärkeitä paikkoja. Kysyin myös vastaajan omaa sielunmaisemaa. Ennen kaikkea siitä sain erittäin kauniita vastauksia kuten korpimaiseman ja syksyisen järvimaiseman kuvauksia.

Luonnoksia, luonnoksia, luonnoksia

Runollisista kotiseudun kuvauksista on vielä pitkä matka valmiiseen koruun. Hartikainen analysoi ja jaotteli saamiaan vastauksia ja etsi niistä yhtäläisyyksiä.

- Haastatteluista nousi esille kymmenen aihetta, joista jokaisesta tein kymmenen luonnosta. Niinpä minulla oli lopulta sadan luonnoksen nippu, josta piti ensin valita kolmekymmentä luonnosta ja niistä lopulta vain kolme luonnosta. Järviaihe nousi tärkeimmäksi niin minulle kuin haastateltavillekin, muotoilija Päivi Hartikainen kuvailee suunnitteluvaihetta.

Sadan luonnoksen jälkeen Hartikaisen Veteni-korusarja alkoi vähitellen muotoutua. Hartikainen hahmotteli koruja ensi helposti muotoiltavasta vahasta. Parhaan muodon löydettyään Hartikainen valoi korut hopeasta. Rautavaara on ollut vahva vaikuttaja, mutta järviaihe sopii myös muualle Suomeen.

- Suomihan on järviä täynnä ja suomalaiset rakastavat niitä. Korusta rautavaaralaisen tekevät taustalla vaikuttava joukko rautavaaralaisia ja heidän tarinansa sekä minun juureni Rautavaaralle, Hartikainen sanoo.

Katkaisen kiireeltä siivet

Muotoilija Päivi Hartikainen on liittänyt korujen mukaan myös runon. Runo on yhdistelmä haastateltavien ajatuksista ja tunteista.

- Rannallasi rauhoitun, katkaisen kiireeltä siivet, kuuntelen laineesi laulua ja olen onnellinen. Siihen ei varmaan ole kenelläkään mitään lisättävää.

Veteni-korusarjaan kuuluu kaula-, ranne- ja korvakorut. Sarjaa on valmistettu kahdeksan kappaleen erä. Korusarjaan voi tutustua Kuopion Muotoiluakatemian näyttelyssä syyskuun loppuun saakka sekä Rautavaaran Metsäkartanossa.