Hämäläisten äänet tasan ydinvoimaäänestyksessä

Hämäläiskansanedustajien äänet jakaantuivat tasan ydinvoimaäänestyksissä eduskunnassa torstaiaamuna. Eduskunta hyväksyi sekä Teollisuuden voiman että Fennovoiman ydinvoimahankkeet selvällä enemmistöllä. Vielä selvemmin kansanedustajat puolsivat ydinpolttoaineen loppusijoituspaikan rakentamista.

ydinenergia
Yle

Hämäläiskansanedustajien kannat olivat lähestulkoon selvillä jo kauan ennen äänestystä. Oli varmaa, että ydinvoiman puolella ovat keskustan Sirkka-Liisa Anttila, kokoomuksen Timo Heinonen ja sosiaidemokraattien Johannes Koskinen. Yhtä lailla oli selvää se, että ei ydinvoimaloille äänestävät demareiden Tarja Filatov ja Satu Taiveaho sekä vihreiden Kirsi Ojansuu. Näin myös eduskunnassa kävi.

Keskustan Risto Autio mietti aiemmin mahdollisuutta siihen, että hän hyväksyisi yhden ydinvoimalan. Nyt hän päätti vastustaa molempia voimaloita. Lisäksi hän äänesti ainoana kantahämäläisenä kansanedustajana myös Posivan ydinjätteen loppusijoituspaikan rakentamista vastaan. Sitä nimittän puolsivat myös ne hämäläisedustajat, jotka eivät uutta ydinvoimaa halunneet.

Poikkeuksen teki vahingossa Johannes Koskinen, joka kirjautui Posiva-äänestyksessä poissaolevaksi, vaikka hänen tarkoituksenaan oli äänestää asian puolesta. Hämminki syntyi, kun äänestys jouduttiin suorittamaan uudelleen lehtereillä tapahtuneen häiriköinnin vuoksi.

Aution Posiva-kanta mielenilmaus

Risto Autio kertoo Posiva-äänestyksen olleen kohdaltaan nimenomaan mielenilmaus. Hän ihmettelee, miksi loppusijoituspaikan rakentamisesta piti päättää nyt. Hänen mielestään asia olisi voitu käsitellä vasta syksyllä, koska niin sanottua risupakettia ei ole vielä esitelty kansanedustajille tarkemmin.

Kristillisten Päivi Räsänen piti ydinvoimakantansa salassa pitkään, tosin hän jo eilisessä blogissaan vihjaisi myönteiseen suuntaan. Nyt eduskunnassa Räsänen puolsi molempia ydinvoimaloita. Näin ollen kantahämäläisedustajien äänet molemmissa ydinvoimaäänestyksissä jakaantuivat 4 - 4.

Lähteet: YLE Häme / Antti Ruonaniemi