Kiviniemi: Haluan jatkaa Suomen edistyksellistä EU-politiikkaa

Tuore pääministeri Mari Kiviniemi saapui jo eilen torstai-iltana lyhyelle vierailulle Brysseliin. Kymmenen kuukauden pääministeripesti EU:ssa alkoi vauhdilla, tapaamiset oli sovittu komission puheenjohtajan José Manuel Barroson, talouskomissaari Olli Rehnin ja presidentti Herman Van Rompuyn kanssa.

Kuva: YLE

Pääaihe kaikissa keskusteluissa oli EU:n talousremontti ja Suomen osuus siinä.

Pääministeri Kiviniemi korosti lehdistötilaisuudessa Barroson kanssa, että Suomi tukee vahvasti komissiota.

- Haluan jatkaa Suomen edistyksellistä EU-poliitiikkaa, sanoi Kiviniemi

- Kyllähän suomalaisena pääministerinä on hyvä jatkaa sitä johdonmukaista ja pitkäjänteistä linjaa, joka Suomella on ollut jo oikeastaan aika monen aikaisemman hallituksen työn pohjalta, eli olemme aktiivinen Euroopan unionin jäsen ja haluamme vaikuttaa asioihin mahdollisimman varhain ja sitä kautta varmistaa myös sen, että Suomen ääni kuuluu, Kiviniemi korosti.

Puheenjohtaja Barroso kiitteli vuolaasti Suomea yhteistyöhengestä ja siitä, että Suomi on tukenut niin vahvasti talousuudistuksia.

- Suomi on ollut monessa asiassa EU:n integraation etulinjassa, eikä ole syytä epäillä ettei niin olisi myös pääministeri Kiviniemen johdossa, vastasi puheenjohtaja Barroso

Kiviniemi antoi selvän tukensa komission keskiviikkona julkistamille toimille, joilla jäsenvaltioiden talouksien alijäämät ja valtionvelat on tarkoitus saada terveemmälle pohjalle. Suomi on erityisesti tukenut rangaistuksia.

Kiviniemi on valmis myös vapaaehtoiseen verokoordinointiin, kunhan se ei johda harmonisointiin.

Pääministeri joutui tekemään selkoa myös Suomen budjettialijäämästä, joka on jo yli kasvu- ja vakaussopimuksen salliman kolmen prosentin rajan. Siitä syytä Suomi on myös komission tarkkailussa.

- En ole huolissani, mutta vaadimme jäsenmaita kyllä tekemään tarvittavat rakenteelliset uudistukset, jotta alijäämä pysyy alle kolme prosentissa, sanoo Barroso

- Aiomme ainakin Suomessa toimia, ja ensi vuonna tulemme tuon vajeen saamaan -1,3 prosenttiin BKT:stä, eli Suomessakin pitää toimia sillä tavalla, että sanktiot eivät ole arkipäivää, Kiviniemi vakuutti.

Arvio perustuu yleisiin alv-korotuksiin, jotka tulivat voimaan heinäkuun alusta ja energiaveroon, joka tulee voimaan ensi vuoden alusta.