1. yle.fi
  2. Uutiset

Rahtialuksen telakoituminen avaruusasemaan epäonnistui

Miehittämättömän rahtialuksen telakoituminen kansainväliseen avaruusasemaan on epäonnistunut. Automaattinen telakoituminen epäonnistui, kun radiolinkkiyhteys alusten välillä katkesi. Telakoitumista on tarkoitus yrittää uudelleen aikaisintaan sunnuntaina.

Ulkomaat
Rahtialus erottui parhaimmillaan vain pienenä pisteenä avaruusaseman kameroissa.Nasa

Venäläinen Progress-rahtialus "pyöri hallitsemattomasti" ja hävisi sitten näkyvistä, kertoi Interfax lainaten avaruusaseman komentajaa, kosmonautti Aleksandr Skvortsovia.

Progressin oli määrä telakoitua kansainväliseen avaruusasemaan perjantaina kello 19:58 Suomen aikaa.

-Aluksi kaikki meni hyvin, ja rahtialus lähestyi avaruusasemaa. Jotakin tapahtui, ja se meni ohi, kertoi avaruuskeskuksen tiedottaja Valeri Lyndin.

Venäjän viranomaiset kertoivat myöhemmin, että automaattisen telakoitumisen epäonnistuminen johtui ohjelmistovirheestä, joka korjattiin saman tien. Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa kertoi syyksi radiolinkkiyhteyden katkeamisen. Telakoitumista yritetään uudelleen aikaisintaan sunnuntaina.

Avaruuskeskuksen mukaan kyse ei ole hätätilanteesta, eikä avaruusaseman miehistö ollut missään vaiheessa vaarassa.

Kun automaattinen telakoituminen ei toimi, rahtialus voidaan kytkeä avaruusasemaan myös käsiohjauksella. Uutistoimisto Itar-Tassin mukaan tämäkin epäonnistui, koska ohjauksesta vastanneet kosmonautit ovat ensikertalaisia eikä heillä ole tarpeeksi kokemusta käsiohjauksesta.

Progress M-06M-rahtialuksen lastina on 2,6 tonnia ruokaa, vettä, polttoainetta ja erilaista välineistöä. Se laukaistiin matkaan Baikonurin avaruuskeskuksesta 30. kesäkuuta.

Kansainvälinen avaruusasema kiertää maapalloa noin 360 kilometrin korkeudessa. Asemalla on ollut vähintään kahden hengen miehistö vuosikymmenen ajan. Tällä hetkellä miehistönä on kolme venäläistä ja kolme yhdysvaltalaista.

Lähteet: YLE Uutiset, Reuters, Itar-Tass, AFP, AP

Lue seuraavaksi