1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. laulaminen

Ruotsin tunnetuin pettäjä antoi sanat hitille

Suomalainen uutuustango taivuttaa tanssijat Ruotsin kuninkaallisten suuntaan. Sanoittaja Komulaisen tekstitys pääsi toista kertaa Tangomarkkinoiden laulukilpailun kakkoseksi.

Sanoittaja Kaje Komulainen kirjoittaa tekstit mieluummin tietokoneella. Kuva: YLE / Antti Kettumäki

Arja Sipolan esittämä uutuustango Taas lasken tiilten päät soi tiuhaan radioaalloilla. Laulu tuli toiseksi tämän kesän Tangomarkkinoiden sanoitus- ja sävellyskilpailussa. Kappaleen on säveltänyt Mika Jämsä, sovittanut Mika Toivanen ja sanoittanut kajaanilaislähtöinen Kaje Komulainen. Laulun koko idea syntyi Mika Jämsän pyynnöstä, että nyt tehdään voittokappale.

- Kyllä siitä tuli valtava paine, naurahtaa sanoittaja Kaje Komulainen. Mielensopukoista kumpusi yllättäen Veksi Salmen Irwinille tekemä Kalteritango. Siitä ajatus jalostui nykypäivään, vaikka nykyvankiloissa ei varsinaisesti tiilten päitä lasketakaan, jatkaa Komulainen.

Laulun idea sai lisäpontta, kun Ruotsin tunnetuin pettäjä, Prinsessa Madeleinen ex-mies, petti häntä. Asiaa vatvottin lehdistössä pitkään.

- Hän varmaan miettii oikeasti, millaiset häät olisivat voineet olla, jatkaa Kaje Komulainen.

Kirjoittaessaan laulun sanoja, Komulainen ajatteli sen tulkitsijaksi miestä, mutta yllättäen laulu päätyikin sovittajan ideasta naisen tulkitsemaksi.

- Tämä oli loistava idea, että laulun laulaakin nainen ja sanat assosioituvat toisesta näkökulmasta. Kyllähän moni nainen jää rysän päältä kiinni. Sehän on nykypäivää - ainakin reissumiehille, pohtii Komulainen.

Teksti edellä

Lauluja tehdään monella tavalla. Joskus kappaleeseen syntyy ensin sävellys, joskus sanat. Lasken tiilten päät -kappale syntyi tektillisesti ensin.

- Kun kysessä on luova prosessi, niin tilaa pitää antaa kaikkille kolmelle henkilölle. Kokonaisuus lopussa ratkaisee kaiken.

- Ensimmäisen kerran, kun kuulin sävellyksen ja sovituksen, niin ajattelin että mikä taideteos! Nyt ei voitto ole kaukana.

- Kyllä sovittaja Mika Toivanen sai lisänyasseilla vielä hienosti kappaletta viilattua, kiittelee Komulainen.

Toista kertaa kakkonen

Kaje Komulainen on sanoittanut kymmeniä iskelmäkappaleita viihdetaivaan ykkösartisteille ja yhtyeille, johin lukeutuvat muun muassa Yölintu ja Neljän Suora. Edellisen kerran Tangomarrkinoiden sävellys- ja sanoituskilpailuun hänen tekstinsä osallistui 2008 - silloinkin kapalle tuli toiseksi. Ykkösijaa tavoitellaan ehkä vielä.

- Ei näitä tekstejä väkisin tehdä ja kilpailuihin lähetetä. Olisihan se hienoa ollut hieman korkeammallakin olla - hyvät asiat vaan syntyvät, kun sopivat planeetat kohtaavat. En minä muuta osaa vastata, naurahtaa Kaje Komulainen.

Katso sanat täältä (siirryt toiseen palveluun)