Kovaa vauhtia, mustelmia ja verkkosukkahousuja

Vuosi sitten Helsinkiin rantautuneessa hurjapäisten naisten lajissa, roller derbyssä kiidetään kovaa vauhtia rullaluistimilla vastustajia ohitellen ja taklaten. Kontaktilajissa mustelmilta ei vältytä.

viihde
Helsinki Roller Derbyn luistelija Molotov Bitch pisteidenkerääjän eli jammerin kypärä päässään.YLE

Kesällä 2009 joukko helsinkiläisiä naisia innostui lajista, joka kukoisti Yhdysvalloissa 1920-luvusta 1970-luvulle asti, mutta nuupahti sen jälkeen. 90-luvulla se heräsi uudestaan henkiin ja nyt se leviää Yhdysvaltojen lisäksi ympäri Eurooppaa.

Perinteisillä nelipyöräisillä rullaluistimilla harrastettava roller derby on kontaktiurheilua, johon liittyy tiiviisti oma alakulttuurinsa. Roller derbyssä on myös aimo annos punkhenkistä oma-aloitteisuutta ja feminismiä.

Ei mikään verkkarilaji

Lajin harrastajissa on sitä ensi kertaa näkevälle silmiinpistävintä heidän tavallisesta jumppatrikoista poikkeava pukeutumisensa. Naisten päällä on rock- ja burleskihenkisiä paitoja, shortseja, verkkosukkahousuja ja hameita. Monen käsivarsia koristavat komeat tatuoinnit.

Jokaisella luistelijalla on myös oma englanninkielinen pelaajanimensä. Helsinki Roller Derbyn riveissä luistelevat muun muassa Alice The Mad Hatter, Estrogeena Davis, Audrey Shipwrecker ja Molotov Bitch.

– Roller derbyssä on läsnä sellainen ajatus, että naisten ei tarvitse olla jumppapuvuissa ja viimeisen päälle siloteltuja, vaan naisia löytyy kaikenkokoisia ja kaikennäköisiä. Verkkarikulttuuri on myös taaksejäänyttä elämää, roller derbyssä kaikki on persoonallaan mukana, kertoo Molotov Bitch.

Taklauksia tiukoin säännöin

Roller derbyssä kerätään pisteitä ohittamalla toisia. Luistelijat kiertävät ovaalinmuotoista kehää kahdessa viisihenkisessä joukkueessa. Kummallakin joukkueella on yksi pisteidenkerääjä eli jammer, jonka tulee ohittaa vastapuolen luistelijoita. Jokaisesta ohittamastaan luistelijasta hän saa pisteen.

Lajista tekee rankan sen vauhti, intensiteetti ja taklaukset. Koska roller derbyn harrastajat ottavat kontaktia, ovat kaatumiset yleisiä varsinkin aloittelijoilla. Taklaukset ovat kuitenkin tarkasti rajoitettuja – esimerkiksi kyynärpäiden käyttäminen on ehdottomasti kielletty, vaikka arkistojen vanhoissa roller derby -taltioinneissa naiset näyttävätkin ottavan rajusti yhteen.

Aloittelijoiden tärkein oppi onkin kaatumisen taitaminen niin, etteivät luut murru.

– Minäkin kaatuilin aloittaessani tosi paljon. Itse asiassa mursin lantion kolmannella kerralla kun olin rullaluistinten päällä, mutta päätin jatkaa kahden kuukauden sairasloman jälkeen. Pelin luonteeseen kuitenkin kuuluu, että kaatuillaan ja otetaan kontaktia, mutta kyllä tässä oppii varomaan, sanoo Molotov Bitch.

Lähteet: YLE Helsinki