Hyppää sisältöön

Homot eivät ole kummajaisia!

Suomen väestöstä, noin 10-20% on homoseksuaaleja, joten homous ei ole mikään outo asia. Ihmisten ennakkoluulotkin homoseksuaaleja kohtaan ovat pikkuhiljaa hälvenemässä. Siitä viestii avoin suhtautuminen Pride-kulkueen ja Mr. Gay Finland -kilpailun kaltaisiin tapahtumiin.

Sami Hietanen kertoo, että Lahden kaduilla homopari saa kävellä rauhassa, mutta ihmetteleviä katseita riittää. Kuva: YLE / Tea Manninen

Päijät-Hämeen alueella ei ole näkyvää homokulttuuria, sillä lahtelaisten ja lähialueen ihmisten seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen järjestö, Lahden HLBT Koodi joutui lopettamaan toimintansa viime vuonna vastuuihmisten puuttumisen vuoksi.

- Elvytämme kyllä toimintamme, jos vain saamme aktiivisia toimijoita mukaan, lahtelainen homoaktiivi Sami Hietanen kertoo.

Suhtautuminen homoseksuaaleihin on parantunut huomattavasti viime vuosien aikana.

- Ennakkoasenteet karisevat nopeasti, kun joku sukulainen tai tuttava tulee ulos kaapista. Silloin tajutaan, että vaikka joku onkin erilailla seksuaalisesti suuntautunut, hän on silti sama ihminen kuin aina ennenkin, Hietanen kertoo.

Ei enää nahkahattuja ja pikkusormia

Elokuvien luomat mielikuvat homoseksuaaleista ovat hyvin stereotypisia. Yleisin mielikuva on nahka-asuun ja -hattuun pukeutunut lihaksikas korsto tai pinkkiin sonnustautunut pikkusormen heiluttaja. Eli vaikka ennakkoasenteet homoseksuaaleja kohtaan ovat hälvenemässä, eivät ne ole kuitenkaan kokonaan poistuneet.

- Nämä juontaa juurensa aikaan, jolloin ei ollut ”sallittua” olla homoseksuaali, ja silloin omaa suuntautumista korostettiin. Nykyään kaikki näyttävät ulospäin ihan samalta kuin kaikki muutkin, Hietanen kertoo.

Hietanen ei ole koskaan kokenut minkäänlaista syrjintää tai kommentointia oman suuntautumisensa takia.

- Jos kaksi miestä kävelee Lahden kadulla käsikkäin, niin ei siitä mitään kommentteja kuule, mutta ihmetteleviä katseita näkee. Ihmiset ovat kuitenkin niin sovinnaisia, että selväpäiset ja täysjärkiset eivät ala huutelemaan vastaantulijoille, olivatpa he millaisia tahansa, Hietanen kertoo.

- Emme me homot mitään avaruusolioita ole, vaan ihan samaa ihmisrotua kuin kaikki muutkin! Hietanen muistuttaa.

Homojen oikeuksien ajaminen perustuu siihen, että yhteiskunnassa päästäisiin eroon luokittelusta homoseksuaalien ja heteroiden välillä.

- Ei se loukkaa, jos minua sanotaan seksuaalisesti poikkeavaksi, sillä fakta on, että 80-90% suomalaisista on heteroita. Mutta myös se on fakta, että ihmiset eivät voi sulkea ulos toiminnoistaan 10-20% väestöstä, Hietanen kertoo.

Huvittavia myyttejä

Homoseksuaaleihin liittyy myös myyttejä, jotka herättävät Hietasessa lähinnä huvittuneisuutta.

- Ajatellaan, että jos joku on homo, niin hän alkaa heti iskemään kaikkia tapaamiaan miehiä. Eihän heteromieskään yritä iske jokaista vastaantulevaa naista, Hietanen naureskelee.

”Homotutka” ei kuitenkaan ole myytti.

- Eihän se synnynnäistä ole, mutta pienistä yksityiskohdista ja eleistä voi huomata onko joko homoseksuaali vai ei. ”Tutka” kehittyy kokemuksen myötä, Hietanen kertoo.

.
.