1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuoromusiikki

Valokuvamuisto: Musiikkia sukupolvesta toiseen

Loppilainen kuoronjohtaja Pekka Perko on tehnyt laajan elämäntyön kuorojen parissa. Perkon mieltä lämmittää kuorotoiminnan menestyksen lisäksi se, että omat lapset ja lastenlapset ovat kiinnostuneet musiikista.

Pekka ja vaimonsa Seija Perko viettivät yhteistä 75-vuotispäivää äitienpäivänä tänä keväänä. Pekka-papan sylissä nuorin lapsenlapsi Alma. Kuva: Pekka Perkon valokuva-albumi

Lauantaina 10. heinäkuuta järjestettävään Hyvästi rakkaani -konserttiin päättyy Pekka Perkon pitkä ura Timotei-kuoron kuoronjohtajana. Konsertti on samalla Perkon 75-vuotisjuhlakonsertti.

Alunperin suuri merkitys loppilaiselle kuorotoiminnalle oli kansalaisopiston rehtorin kiinnostuksella Perkon johtamaa koulukuoroa kohtaan. Erikoisluvan myötä toiminta levisi erittäin laajaksi nuorisokuorotoiminnaksi. Sitä työtä Perko onkin tehnyt jo yli 35 vuotta.

- Sanoisin sitä yhteiseksi opiskeluksi nuorten kanssa, jossa on haettu tietä musiikin keskeiseen sisältöön, Pekka Perko tiivistää.

Timotei-kuoro jäi pysyväksi

Nuorisokuoron varttuneimmista laulajista syntyi vuoden 1988 Kanadan matkaa varten Timotei-niminen kuoro. Perko ajatteli, että kyseinen kuoro jää matkaa varten perustetuksi tilapäiseksi kokoonpanoksi, mutta kuoroyhteisö on jatkanut eloaan nyt jo yli 20 vuotta. Monesti palkittu kuoro on menestynyt hyvin, viimeisimpänä Pietarin matkalta tuliaisina tuodut kaksi Pietari Suuren voittopokaalia.

- Kaikkein antoisinta on ollut, kun olen saanut seurata nuorten kasvamista aikuisiksi ja sitä, kuinka he muodostavat omia perheitään. Nykyisin lapsi- ja nuorisokuoroissa laulaakin paljon Timotei-kuoron laulajien lapsia, Pekka Perko kertoo.

Musiikillisuus periytyy

Nuorisokuorojen parissa tehdystä työstä elämäntyöpalkinnoin palkittu Perko on tyytyväisenä voinut seurata, kuinka omat lapset ja lastenlapset ovat jatkaneet musiikkiharrastuksia jo aivan pienestä pitäen.

- Suvun nuorin vesa, vuoden ikäinen Alma-tyttönen kuuntelee monesti sylissäni flyygelin vieressä soittoa ja tapailee itsekin koskettimia, Pekka Perko kertoo.