Aika estää pujon kukkiminen

Pujo kukkii heinäkuun puolesta välistä elokuun loppuun. Allergiasta kärsivien ympäristössä tärkeintä on estää pujoa kukkimasta ja tekemästä uutta siementä.

pujo
Pujo
epressi.com

Pujo on yksi eniten allergiaoireita aiheuttavista kasveista. Pujo kukkii runsaana ja kunkin kehräkukan siitepölymäärä saattaa olla tuhansia hiukkasia. Keskikokoisessa pujon versossa kehittyy 500 miljoonaa ja suurimmissa jopa miljardi siitepölyn hiukkasta.

Allergiasta kärsivä voi helpottaa oloaan puhdistamalla lähiympäristön mahdollisimman tarkkaan pujoista. Jos pujoja on niitetty keväällä, sen jälkiversot nostavat päätään jo keskikesällä.

Orastavia pujomättäitä voi tuhota kasvukauden alussa joko kitkemällä, niittämällä tai kemiallisin keinoin. Niittäminen ja pinnallinen kitkeminen eivät kuitenkaan tuhoa pujon juuria, vaan pujo alkaa kasvattaa melko nopeasti jälkiversoja. Kemiallinen torjunta oikein tehtynä tehoaa jo kertakäsittelynä.

Täysikasvuisiksi päässeet kukkivat pujot on syytä niittää tai kitkeä ennen kuin ne ehtivät siementämään. Kitkemisessä on tärkeää nyhtää juuretkin maasta mahdollisimman tarkasti pois.

Pujon kukinnot voidaan kaivaa maahan tai polttaa, jotta siementäminen voidaan varmasti estää.

Lähteet: YLE Häme