Kuitutehtaalle aletaan palkata väkeä

Valkeakoskella pitkään hiljaisena seissyt kuitutehdas käynnistynee loppuvuodesta. Neomarkka, Kuitu Finland Oy:n konkurssipesä sekä Säteri Oy:n Eläkesäätiö ovat allekirjoittaneet esisopimuksen Kuitu Finland Oy:n entisen tuotantolaitoksen ostamisesta.

talous
Kuitu Finlandin tehdas
YLE / Antti Eintola

- Työntekijöitä aletaan palkata heti, kertoo konkurssitehtaalle jatkajaa etsinyt Rainer Häggblom.

Esisopimuksen allekirjoittaminen on askel eteenpäin neuvotteluissa, joita käydään mahdollisuudesta investoida erikoiskuituliiketoimintaan, Neonmarkka muotoilee pörssitiedotteessaan.

Kauppakirjat on tarkoitus allekirjoittaa elokuun velkojainkokouksessa. Neonmarkka aikoo ostaa tehtaan tontin ja vuokrata toimitilat. Tehdasrakennukset saattavat siirtyä jatkajan omistukseen myöhemmin.

Valkeakoskelaisille paras uutinen pitkään aikaan

Valkeakoskella noin 300 henkilöä työllistänyt tehdas ajautui konkurssiin vuonna 2008. Tuotantolaitoksen uudelleen käynnistäminen luo noin 200 työpaikkaa.

- Nyt käydään kauppaneuvotteluja ja ryhdytään palkkaamaan ihmisiä, jotka auttavat tehtaan käynnistämisessä ja tekevät tehtaassa töitä. Myös rahoituskysymyksiä viimeistellään, Häggblom kertoo.

Ensimmäiset työntekijät aloittavat työnsä tehtaalla jo melko pian.

- Se on ihan välttämätöntä. Investoijalla on erittäin tarkka suunnitelma siitä, kuinka tehdas laitetaan kuntoon. Siihen vaaditaan heti asiantuntijoita ja työntekijöitä, jotta pysytään aikataulussa. Töitä on aika paljon tässä suhteessa.

Merkittävä askel eteenpäin

- Varmaahan ei koskaan ole mikään, ennen kuin ollaan allekirjoitettu lopulliset paperit. Mutta sen voi sanoa, että merkittävä askel eteenpäin on otettu. Nyt on selvät sävelet siinä suhteessa, että mitä on tehtävä, että loppumetritkin juostaan tasatahtia ja päästään maaliin, Häggblom kuvailee prosessia.

Aiemmin oli tarkoitus, että tontti rakennuksineen myydään mahdolliselle jatkajalle. Nyt tarkoituksena on, että tontin omistajaksi tulee Neomarkka, mutta rakennusten omistajana pysyy edelleen konkurssipesä, jolta Neomarkka vuokraa toimitilat.

- Yleisesti sopimusvaiheessa pyrittiin siihen, että katsotaan kummankin osapuolen etua ja sen mukaisesti ollaan edetty. Siksi päädyttiin tähän ratkaisuun.

Neomarkka suunnittelee, että toiminnan painopiste tulisi olemaan palonsuojakuitujen valmistamisessa, joita tarvitaan sisustus- ja suojavaatemateriaaleissa sekä kulkuvälineissä. Markkinatutkimusten perusteella palonsuojakuidun kysyntä kasvaa erityisesti Pohjois-Amerikassa.

Valkeakosken tehtaan arvioitu tuotantokyky on noin 65 000 tonnia vuodessa.

Lähteet: YLE Tampere