Hautausmaaturismi ja unohdetut haudat

Hautausmaaturismi on yksi turismin useista muodoista. Turussa muistetaan urheilijoita ja taiteilijat sekä poliitikot sammaloituvat.

hautausmaat
V. A. Koskenniemen hautakiv Turun hautausmaalla.
YLE / Rami Kolehmainen

Hautausmaamatkailu on eräs turismin muoto. Tuhannet turistit käyvät vuosittain Pariisin Père Lachaise-hautausmaalla, jonne on haudattu muun muassa Jim Morrison, Frédéric Chopin ja Édith Piaf. Helsingin Hietaniemen hautausmaalla vastaavia kohteita ovat esimerkiksi Alvar Aallon, Adolf Ehrnroothin ja Pertti "Spede" Pasasen haudat. Turun hautausmaalla poliitikkojen ja taiteilijoiden sijaan vieraillaan urheilijoiden haudoilla.

Torstaina, 8. heinäkuuta on kirjailija, runoilija ja kriitikko V.A. Koskenniemen (1885–1962) syntymäpäivä. Hän toimi muun muassa Turun yliopiston professorina ja rehtorina vuosina 1924–1932 sekä sanoitti Finlandia- hymnin nykyiset sanat. Kaikesta huolimatta hän jää muiden taiteilijoiden tavoin ilman hautausmaaturistien huomiota.

– Turussa on kaksi suosittua hautaa. Ne ovat Paavo Nurmen ja Jarno Saarisen haudat, Turun hautausmaan hautaustoimen päällikkö Markku Mannerkorpi toteaa.

Turkulainen olympiavoittaja Paavo Nurmi (1897–1973) ja ratamoottoripyörälegenda Jarno Saarinen (1945–1973) keräävät tasaisesti hautausmaaturisteja niin Suomesta kuin ulkomailta.

– Nuoret käyvät enemmän Saarisen haudalla, koska he eivät enää tiedä kuka on Paavo Nurmi. Motoristit käyvät myös säännöllisesti Saarisen haudalla, Mannerkorpi kertoo.

Teemallisia hautausmaaturismi kierroksia Turun hautausmaalla järjestää Henrikin seurakunta. Kartta merkkihenkilöiden hautapaikoista löytyy Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän internet-sivuilta.

Lähteet: YLE Turku

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus