1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Luhanka

Runoviikko: säveltäjä Toni Edelmann halusi pois suurkaupungin tylsyydestä

Runoviikko tuo monia tuttuja nimiä Kajaaniin. Yksi heistä on säveltäjä ja joskus laulajanakin esiintyvä Toni Edelmann. Omien sanojensa mukaan on ollut pakko laulaa, kun kukaan muu ei niitä laulanut. Uudella levyllä lauluja tulkitsee tukku hyviä ystäviä.

Luhanka
Luhangalta löysin oman paikkani, sanoo Toni Edelman.
Luhangalta löysin oman paikkani, sanoo Toni Edelman.YLE / Henri Kirkanen

Toni Edelmann on maamme monipuolisimpia säveltäjiä. Hänen tuotannossaan lajit ja tyylit sekoittuvat, sillä hän on yhtä aikaa taiturillinen laulelmien, kuoromusiikin, elokuvamusiikin sekä teatteri- ja tanssituotantojen musiikin kirjoittajana.

Pois suurkaupungin humusta

Edelmann on viihtynyt vuosia pienessä Luhangan kylässä Päijänteen rannalla lähellä Joutsaa. Mies sai tarpeekseen suurkaupunkien humusta. Helsingissä on asuttu ja Berliinissä vietetty pitkät tovit, mutta Luhangalta löytyi se oikeanlainen elämän laatu jota hän oli kaivannut.

-On mukava asua sellaisessa paikassa, jossa kaikki tuntevat sinut ja tietävät toistensa asiat. Luhangalla ihmiset sanovat toisilleen päivää, siellä asuu oikeita ihmisiä,myhäilee Toni Edelmann.

Uusi levy on 15 vuoden kypsyttelyn tulos

Kajaanin Runoviikoille hänet toi esitys nimeltään "Tumma" ja uusi levy "Taivas Helsingin yllä - Himmel Über Helsinki". Levy on viidentoista vuoden kypsyttelyn tulos ja nyt se on valmis.

Levyllä esiintyvät näyttelijät Heikki Kinnunen ja Eija Ahvo sekä Edelmannin monivuotinen ystävä, saksalainen Manfred Karge ja tämän edesmennyt vaimo Lore Brunner, M.A. Numminen ja tietysti Toni Edelmann itse. Levy on ylistyslaulu elämälle, ihmisyydelle, luonnolle ja ikuiselle rakkaudelle.

Lähteet: YLE Kainuu / Henri Kirkanen

Lue seuraavaksi