1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kesän lämpöennätys jo 33,9 asteeseen

Helteisessä Suomessa mitattiin maanantaina kesän lämpöennätyksiä. Iltapäivällä Puumalassa mittari nousi 33,9 asteeseen, mikä on Suomen lämpimin lukema ainakin 50 vuoteen. Myös Hämeenlinnassa Lammin Evolla mittari nousi 33,3 asteeseen. Helteet jatkuvat ainakin tämän viikon.

Kotimaan uutiset
Ihmisiä uimassa
Yle

Yli 30 asteen on päästy monin paikoin Etelä-Suomessa. Esimerkiksi Heinolassa oli 32,7. Helleraja on ylittynyt koko maassa suunnilleen Oulun korkeudelta alaspäin. Pohjois-Suomessakin lämpötila oli 20 - 25 asteessa.

Myös tämän kesän edellinen lämpöennätys mitattiin torstaina Puumalassa. Lukemiksi saatiin silloin 32,8 astetta.

Suomen kaikkien aikojen lämpöennätys on vuodelta 1914, jolloin Turussa mitattiin 35,9 astetta. Vuonna 1972 oli Outokummussa 33,6 astetta. Myös muun muassa 1930-luvun puolivälissä ja vuonna 1941 mitattiin kovia helteitä. Ilmatieteen laitoksen lämpötilatilastot ovat tällä hetkellä saatavilla vuodesta 1961 alkaen.

Auringon ultraviolettisäteily on voimakasta. Eteläisessä Suomessa on UV-indeksi oli maanantaina 6.

Voimakkaita ukkospuuskia

Ilmatieteen laitoksen mukaan Pohjanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa kehittyi päivällä voimakkaita ukkospuuskia.

Puuskien aikana tuulen voimakkuus saattoi olla jopa 15 - 20 metriä sekunnissa.

Luvassa helleviikko

Ilmatieteen laitoksen mukaan helteet jatkuvat varmuudella ainakin tämän viikon. Mahdollista on, että helteitä on luvassa vielä viikoiksi eteenpäin.

Hellepäiviä on tänä kesänä ollut tämä päivä mukaan lukien jo 26, kun 20 viime vuoden aikana keskiarvo on ollut 38. Samalla ajanjaksolla kuumin kesä koettiin vuonna 2002, jolloi hellepäiviä oli yli 60. Helteestä voidaan puhua silloin, kun päivän ylin lämpötila on vähintään 25,1 astetta.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi