Helle uuvuttaa oopperassa

Kun on päivällä kuuma ja yölläkin lämmin, niin kylläpä käyvät lomanvietto ja kesäjuhlatkin kunnon päälle. Esimerkiksi kolmen tunnin istunto oopperakatsomossa saattaa käydä voimille.

Yle Uutisten artikkeliarkisto
Oooperakuorossa laulava sairaanhoitaja Pertti Utriainen.
Oooperakuorossa laulava sairaanhoitaja Pertti Utriainen neuvoo konstit helteen varalta.Yle / Paavo Koponen

Viikkokausia helteessä lämminnyt Olavinlinna ei enää paljon illallakaan viilene. Olosuhteisiin on syytä varautua oikein.

Jos käy voimille oopperaesityksen seuraaminen, niin käypä voimille esittäminekin. Hyviä jaksamisvihjeitä antaa kuorolaulaja Pertti Utriainen, joka on ammatiltaan sairaanhoitaja. Lavalla on rankkaa varsinkin jos oopperassa on paljon toimintaa ja raskaat rooliasut. Niinpä ennen esitystä on hyvä hieman levähtää ja nauttia kevyt ateria.

Nestettä pitää olla koko ajan saatavilla. Veren sokeripitoisuus ja suolatasapaino säilyvät, kun ottaa välipaloja. Kuorolaisten saatavilla on yleensä myös makeisia. Salmiakista saa suoloja ja myös suolatabletteja voi käyttää. Taukojen aikana kuorolaiset pääsevät vilvoittelemaan Olavinlinnan takalaiturille. Nopeimmat ehtivät uimaankin.

Samat valmistautumisohjeet pätevät myös oopperan katsomiseen. Mutta ennen oopperaa ei suinkaan pidä syödä raskasta ateriaa eikä nauttia juurikaan alkoholijuomia. Ne aiheuttavat raskaan olon ja uupumuksen. Siis mieluummin kevyt ateria, hetken lepo ja riitävästi nestettä. Enemmän nautiskelun aika on esityksen jälkeen, sanoo Pertti Utriainen.

Ja nämä ohjeet pätevät oikein hyvin muihinkin kesäjuhliin ja pitkiin tilaisuuksiin.

Lähteet: YLE Etelä-Savo