1. yle.fi
  2. Uutiset

Ranskan kansallispäivän paraati joutui ihmisoikeusjärjestöjen hampaisiin

Pariisissa keskiviikkona järjestetty perinteinen Ranskan kansallispäivän paraati on kerännyt arvostelua ihmisoikeusjärjestöjen taholta. Ne moittivat viranomaisia siitä, että tapahtuman kunniavieraiden joukkoon on tänä vuonna kelpuutettu omien kansojensa sortamisesta syytettyjä afrikkalaisia valtionpäämiehiä.

Ulkomaat

Ranskan asevoimien mahdin lisäksi sateisella Champs-Elysées'llä nähtiin 13:n Afrikan maan sotilasosastoja. Presidentti Nicolas Sarkozyn ja hänen puolisonsa Carla Bruni-Sarkozyn vieraina paraatia oli seuraamassa 12 valtionpäämiestä muun muassa Ranskan entisistä siirtomaista.

- Juhlistamme tänään välillämme olevaa verisidettä, sanoi Sarkozy juhlapuheessaan. Hän viittasi kommentillaan 1900-luvun maailmansodissa Ranskan puolesta taistelleiden afrikkalaisten panokseen.

Ihmisoikeusjärjestöjen edustajat osoittivat tiistaina Pariisissa mieltään paraatin johdosta syyttäen useita Afrikan maita sotarikoksista ja muista ihmisoikeusrikkomuksista.

Protestoijien hampaissa oli muun muassa päätös kutsua Pariisiin keskiafrikkalaisen Nigerin johtajia. Maassa tehtiin sotilasvallankaappaus vain viisi kuukautta sitten. Ranskalainen ydinenergiajätti Areva on solminut Nigerin viranomaisten kanssa rahakkaita sopimuksia uraanin louhimiseksi maassa.

Puolustusministeri Hervé Morin torjui ennen paraatia tuoreeltaan ihmisoikeusjärjestöjen kritiikin. Hänen mukaansa ei ole mitään viitteitä siitä, että Sarkozyn vieraiden joukossa olisi sotarikollisia. Paikalle on kutsuttu maita, joihin Ranskalla on likeiset suhteet, ministeri totesi.

Ranskan kansallispäivän paraatia olivat Sarkozyn aitiossa seuraamassa Beninin, Burkina Fason, Kamerunin, Keski-Afrikan tasavallan, Kongon, Gabonin, Malin, Mauritanian, Nigerin, Senegalin, Tshadin ja Togon valtionpäämiehet. Paikalla oli myös ministeritason edustus Norsunluurannikolta, jonka joukot eivät osallistuneet itse ohimarssiin. Paraatissa oli lisäksi mukana sotilaita Madagaskarista.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi