Suksitehtailla prässätään suksia hiki hatussa

Suksitehtaiden kesä on 2000-luvun työteliäin. Ennakkotilauksia on niin paljon, että Karhu Ski Oy:n tehdas Kiteellä Pohjois-Karjalassa käy poikkeuksellisesti koko kesän ja Peltonen Ski Oy:n tehdas Hartolassa Päijät-Hämeessä seisoo vain viikon.

Kotimaa
Tuotantopäällikkö Jarno Tolvanen tutkii koivuista suksen aihiota Karhu Ski Oy:n suksitehtaalla Kiteellä
Kaija Kervinen / YLE

Karhun tehdas pyörii heinäkuun ajan yhdessä vuorossa määräaikaisten voimin. Kun vakinainen väki palaa lomilta, tehdas siirtyy taas kahteen vuoroon.

Karhun Optigrip ja Peltosen Nanogrip –voitelemattomien suksien tulo markkinoille ja hyvä lumitalvi lisäsivät suksien kysyntää huimasti. Urheilukaupoilla ei ole suksia mitä myydä, vaikka molemmat tehtaat lisäsivät väkeä ja siirtyivät kahteen vuoroon.

Nyt pelkästään ensi talven ennakkotilausten täyttämisessä on täysi tekeminen.

- Oikeastaan vasta ensi vuodenvaihteen jälkeen alkaa tulla tavallaan ylimääräisiä suksia, joita sitten voidaan täydennysmyyntiin tarjota, Karhu Skin tehtaanjohtaja Harri Kirvesniemi sanoo.

Hyvä vuosi lievittää talousvaikeuksia

Karhun Kiteen tehtaalla puristetaan tänä vuonna noin 40 000 suksiparia, eli tuotanto suunnilleen kaksinkertaistuu viime vuodesta . Halvimpia malleja yritys ostaa toisen mokoman alihankkijoilta Venäjältä.

Peltosen tehtaan tuotanto puolestaan jopa kolmin-nelinkertaistuu tänä vuonna 60 000 -70 000 suksipariin, iloitsee tuotantopäällikkö Jarmo Pilli. Peltosen merkilläkin myydään lisäksi runsaasti muualla tehtyjä suksia. Toisaalta kumpikin yritys vie Suomessa tehtyjä suksia ulkomaille.

Keväällä yrityssaneeraukseen päässeelle Karhu Skille hyvä vuosi tulee tarpeeseen. Liikevaihto noussee Kirvesniemen mukaan noin neljään miljoonaan euroon. Velkoja on viitisen miljoonaa.

- Saneerausohjelman pohja oli tehty hieman alhaisemmille liikevaihto- ja myyntiodotuksille. Tietysti se aina toiminnan toteuttamista ja ohjelmasta selviämistä helpottaa, kun tilauskanta on hyvä, Kirvesniemi toteaa.

Lähteet: YLE Uutiset / Kaija Kervinen