1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Venäjä pysäyttää suomalaisen lihan ja maidon rajalle

Useiden liha- ja maitotaloustuotteiden vienti Suomesta Venäjälle on keskeytetty. Rajalla on käännytetty keskiviikkona useita Venäjälle menossa olleita elintarvikekuljetuksia. Syynä on Venäjän käyttöön ottama väliaikainen tuontirajoitus.

Myyjä asettelee maitopurkkeja myyntihyllyyn moskovalaisessa ruokakaupassa
Rajalla on tänään käännytetty useita Venäjälle matkalla olleita elintarvikekuljetuksia. Venäjän mukaan käännytetyt tuotteet on valmistettu tuotantolaitoksissa, jotka eivät täytä Venäjän lainsäädännön asettamia vaatimuksia.

Venäjä perustelee rajoitusta sillä, että useiden suomalaisten tuotantolaitosten tuotannossa on sellaisia puutteita, että ne eivät täytä Venäjän lainsäädännön asettamia vaatimuksia.

Suomessa asiaa selvittää Evira, joka pitää syntynyttä ongelmaa erittäin merkittävänä koko Suomen elintarviketeollisuudelle.

Vientikielto koskee 14:ää suomalaista tuotantolaitosta, muun muassa Atrian, HK Ruokatalon ja Valion tuotantolaitoksia. Kyseisten tuotantolaitosten tuotteita ei ole 12. heinäkuuta lähtien voitu viedä Venäjälle, Evira kertoo.

- Kyse on siitä, että Venäjä tekee eri maihin, jotka toimittaa heille eläimistä saatavia elintarvikkeita, omia tarkastuksiaan. Viime toukokuussa venäläisiä tarkastajia oli Suomessa ja he kävivät läpi noin 23 maito- ja liha-alan laitosta. Ja tähän liittyvä tarkastusraportti on tänään saatu Venäjältä, sanoo Eviran Tuonti- ja markkinavalvontayksikön johtaja Kyösti Siponen.

Suomen viranomaisilla ei ole tarkkaa tietoa siitä, millaisia puutteita suomalaistehtaissa on.

- Kun he ovat tarkastaneet laitoksia, niin he ovat todenneet, että joidenkin asioiden suhteen nämä laitokset eivät täytä Venäjän asettamia vaatimuksia, Siponen sanoo.

Suomen vienti Venäjälle on kasvanut selvästi viime aikoina. Viennin arvo tammikuussa oli lähes 21 miljoonaa euroa, mikä on noin viidenneksen suurempi kuin vuotta aiemmin. Venäjän osuus maamme koko elintarvikeviennistä on miltei neljännes.

Asiantuntija: Venäjä pyrkii vahvistamaan omaa tuotantoaan

Venäjä-asiantuntija, Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen arvioi, että Venäjä yrittää vientikiellolla suojella omaa elintarviketuotantoaan. Venäjän oma elintarvikesektori on ollut heikko.

- Se kertoo tällaisesta protektionistisesta pyrkimyksestä edistää oman elintarvikesektorin asemaa. Venäjän oma elintarvikesektori on ollut heikko ja se on hiljalleen vahvistumassa ja suomalaiset ovat lähteneet elintarvikesektorilla kilpailemaan rakentamatta varsinaisesti partnerisuhteita venäläisten yritysten kanssa, jolloin on viety ikään kuin omat tuotteet suoraan kaupan tiskille, Kivinen sanoo.