Uimavalvojalla pitää olla silmät selässäkin

Helteet ovat tuoneet paljon väkeä uimarannoille. Kainuussa on yhteensä viisi niin sanottua EU-uimarantaa, joissa rantaa on vahtimassa uimavalvoja.

Anna Rossi valvoo Sotkamon Hiukan uimarantaa tänäkin kesänä. Kuva: YLE / Ville Kinnunen

Kuumimpina päivinä uimavalvojat joutuvat työskentelemään kovan paineen alla, sillä valvottava alue voi olla suuri ja vesileikkijöiden meno voi äityä railakkaaksi. Silloin on oltava silmät selässäkin, sanoo Sotkamon Hiukan uimavalvoja Anna Rossi.

Valvotullekin rannalle on aina parempi mennä uimaan kaverin kanssa kuin yksin, neuvoo Rossi.

- Ihanneasiakas on sellainen, joka ei mene yksin uimaan. Aina pitäisi olla kaveri mukana, koska harvoin sattuu niin, että kumpikin humpsahtaa pinnan alle, ja silloin on ainakin toinen apua huutamassa. Pitäisi myös muistaa, että jos uimataito ei ole hyvä, olisi jonkinlainen pelastusliivi, sillä esimerkiksi lasten kellukkeet eivät ole mitään hengenpelastusvälineitä.

Rossi on iloinen, että Hiukassa ei tänä kesänä ole sattunut mitään vakavaa, mutta huoli on valvojalla koko ajan.

- Tällaisena kuumana päivänä oma keskittyminen alkaa välillä herpaantua, mutta onneksi saamme apua tarvittaessa pesäpallokentän puolelta, jotta voimme välillä käydä vilvoittelemassa joko uimassa tai suihkussa.

Baywatch-välineet tilauksessa

Takavuosien suosikki-tv-sarja Baywatchissa huomiota herätti muun muassa rantavahtien juoksutyyli, jossa ylävartalo pysyi paikallaan ja jalat vain liikkuivat. Onko Anna Rossi opetellut Baywatch-juoksun?

- Työkavereiden kanssa aina nauretaan, että työmme taustalla pitäisi soida Baywatchin tunnusmusiikki I'll be Ready. Ensi kesäksi olemme toivoneet myös sellaisia punaisia pelastuslautoja.

Hiukan uimarantaa valvotaan koulujen alkuun saakka.