1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kengät

Kesällä astellaan kevyesti

Läpysköitä, crocseja, retkeilysandaaleja, balleriinoja. Oululainen kesäkenkämuoti ei säväytä yllätyksellisyydellään, mutta ihmisten kävely näyttää helpolta ja rennolta. Kesäkengän tärkein ominaisuus on useimpien mielestä mukavuus.

Annin mielikengät ovat olleet tänä kesänä kukalliset läpyskät. Äiti Johanna valitsee kengät asun mukaan. Viivi puolestaan suosii keltaisia crocseja. Johanna kertoo ettei missään nimessä laittaisi saappaita jalkaan kesällä. Kuva: YLE

YLE Oulu tarkasti oululaisten kesäkenkämuodin Rotuaarilla torstaina puolen päivän aikaan. Vastaan tuli ylivoimaisesti eniten helposti jalkaan sujautettavia läpysköitä ja retkeilysandaaleja.

Naiset suosivat balleriinoja tai remmikenkiä. Kenkien väriskaala ei muutamaa väriläiskää lukuunottamatta päätä huimaa: mustaa, ruskeaa ja valkoista.

Kun ihmisiltä kysyy, mikä on kesäkengän tärkein ominaisuus, lähes kaikki ilmoittavat ykköskriteeriksi mukavuuden. Kesäkenkä on hyvä myös silloin kun se ei hiosta. Naiset kertovat, että kenkien pitää sopia yhteen ylläolevan vaatetuksen kanssa.

Kadulla näkyy ainoastaan muutamia korkokenkäpareja. Missä ovat korkokenkäiset naiset? Sanna ja Maria-Elina kopistelevat koroilla vastaan.

- En osaa pitää muunlaisia kenkiä. Juhannuksena pidin lättäpohjaisia, ja sain pohkeeni kipeiksi, Maria-Elina nauraa.