Oman elokuvan tähtiohjaajaksi kolmessa tunnissa

Elokuvatyöpaja Klaffi lupaa opettaa kelle tahansa leffanteon perusteet kolmessa tunnissa. Kohderyhmään kuuluvat myös lomavideoiden kuvaajat.

elokuvat
Ken tästä ovesta käy, on yhtä kokemusta rikkaampi
Ken tästä ovesta käy, on yhtä kokemusta rikkaampiYLE / Juha Ohtonen

Kesällä kuvataan paljon lomavideoita. Talvella niitä näytetään sukulaisille ja tuttaville.

Turun linnaa sieltä ja täältä. Nyt Stop.

Ennen Rec -nappulan painamista kannattaa osallistua elokuvatyöpaja Klaffin kolmen tunnin mittaiselle kurssille.

Siellä käydään läpi kuvaus- ja suunnitteluprosessi idesta ensi-iltaan asti. Kolmen tunnin aikana myös harjoitellaan ja valmistetaan oma elokuva, sen saa muistoksi DVD -levylle.

Pienellä etukäteissuunnittelulla omista videoista tulee jatkossa katsottavampia, kuvakerronta ja suunnittelu on kaiken a ja o, sanoo ohjaaja Piia Hirvensalo.

- Ihminen oppii sen, miten ajatellaan kuviksi, miten kuvilla kirjoitetaan. Näin videosta tulee paljon katsottavampi, elokuvamainen, hehkuttaa Piia.

Kynnys Klaffin ovesta sisään on matala, opetus sopii kelle tahansa, myös nuorille. Ohjaajat ovat mukavia ja kilttejä, edes omaa ideaa ei tarvita, vaan se keksitään yhdessä.

Piia Hirvensalo on Taideakatemian elokuvapuolen viimeisen vuoden opiskelija, hänen työparinaan on samasta oppilaitoksesta valokuvapuolelta valmistunut Jari Aittokallio.

- Rauhallisuus, suunnitelmallisuus ja se, että toimii määrätietoisesti ennen kuin painaa Recciä. Niksit on yksinkertaisia ja ne oppii helposti ja kuka vaan, Piia luettelee

Kuvakerronnan perusteista Piia sanoo, että jos otetaan tiivis lähikuva jostain, samalla päätetään katsojan puolesta, että tähän asiaan pitää nyt kiinnittää huomiota. Kuvan rajauksella ja sommittelulla päätetään se, mikä on tärkeää ja mikä vie tarinaa eteenpäin.

Elokuvatyöpaja Klaffi toimii Turussa osoitteessa Linnankatu 3 keskiviikosta sunnuntaihin. Kolmen tunnin mittaiset työpajat idesta valmiiksi elokuvaksi alkavat klo 10 ja 14.

Elokuvatyöpaja Klaffi on osa Turku 2011 hankkeita.

Lähteet: YLE Turku / Juha Ohtonen