Puutori saa taas elämää Booktorista

Booktori viettää viikonloppuna 10 -vuotissyntymäpäivää. Puutorilla järjestettävät kirjamarkkinat ovat yritys puhaltaa henkiin kuihtunutta toria. Elvyttäjiä on liian vähän.

Puutori
Booktoria valmistellaan perjantaiaamuna.
Booktoria valmistellaan perjantaiaamuna.Siiri L'Ecuyer

Kritiikki kulttuuripääkaupunkia kohtaan korostuu puutorilla.

- Puutorin olisi pitänyt olla yksi kulttuuripääkaupunkihankkeista ja kaupungin olisi todella pitänyt nostaa tämän torin elvyttäminen asiakseen, suree Niko Selinheimo.

Selinheimo on viikonloppuna järjestettävän Booktorin isä.

- Idea Booktoriin lähti ihan vitsistä. Isäni omisti Omituisten opusten kaupan, ja hänellä oli paljon tavaraa varastossa. Varasto piti siivota ja ehdotin, että kun meillä on tyhjä tori nenämme edessä, niin pistetään kirjamarkkinat pystyyn, Selinheimo muistelee.

Isä ei ensin uskonut ideaan, mutta Selinheimo lähti kehittämään ajatusta yhdessä torin kupeessa toimivien yritysten kanssa.

- Vitsistä on sen jälkeen tullut hieman isompikokoinen tapahtuma, iloitsee Selinheimo.

Ensimmäisenä vuonna (2001) asiakkaita kävi noin tuhat, mutta nyt viikonlopulle odotetaan jo noin 6000-8000 kävijää. Myös myyjämäärä on noussut alkuvuosien kymmenestä lähes kolmeenkymmeneen.

Puutori on hylätty

Niko Selinheimon mielestä ideat torin elävöittämiseksi ovat jääneet toteuttamisasteelle. Jopa maailmanpyörästä on välillä puhuttu.

- Kaikilla olisi hyviä ideoita siitä, millaisia tapahtumia torilla voisi järjestää, mutta kukaan ei jaksa lähteä toteuttamaan niitä.

Selinheimolla on selkeä visio siitä, kuinka Turun keskustan molemmat torit saataisiin hyödyllisesti käyttöön.

- Olisi hienoa, jos kauppatorilla keskityttäisiin myymiseen ja puutorilla tapahtumiin.

Kulttuuripääkaupunki ei huoli puutoria

Niko Selinheimo nauraa Turulle kulttuuripääkaupunkina.

- Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka paljon on käytetty rahaa pelkkään tutkimukseen ja pikkupuuhasteluun, ja kuinka paljon oikeasti tapahtumiin, Selinheimo tuumaa.

Selinheimon sisko Tove Selin on tullut Helsingistä auttamaan pikkuveljeään Booktorin järjestämisessä. Kiireisen viikonvaihteen keskellä on tehty löytöjä.

- Löysimme ihan äskettäin videon, jolle on dokumentoitu historian ensimmäinen Booktori. Näytämme tätä videota nyt viikonlopun ajan torilla, jotta kävijät saavat tunnelmia kymmenen vuoden takaa, Selin hymyilee.

Kirjojen lisäksi torillä myydään muun muassa vanhoja mainoskylttejä.

- Kylttejä tulevat ostamaan nuoret aikuiset, jotka hakevat sisustuselementtejä kotiinsa, kertoo myyjä Kimmo Lampinen.

Myynnissä ovat esimerkiksi vanhat olut-, kotiliesi-, kahvi-, ja kenkämainokset.

Booktorin ennakkomyynti alkaa perjantaina puutorilla. Lauantaina ja sunnuntaina torilla nähdään kirjailijavieraita, harrastajia ja leppoisaa meininkiä.

Lähteet: YLE/ Siiri L'Ecuyer