Hyppää sisältöön

Laura Kolbe nojaa torpparimumminsa perintöön

Urbaania tutkijaa ja opettajaa Laura Kolbea vetää maaseutu. 60-luvun alusta lähtien hän on viettänyt kesänsä Sysmässä Saarenkylässä, josta isovanhemmat aikanaan ostivat maapaikan. Kolbe uskoo, että maaseutu vetoaa kaupunkilaisiin ja varmistaa elinvoimaisuutensa säilymisen.

Laura Kolbe uskoo, että suomalainen tarvitsee maaseudun rauhaa ja syklisyyttä. Kuva: YLE Lahti

Vaikka kesät sysmäläisessä maapaikassa ovat toinen puoli Laura Kolben elämää, ei hän tunnustaudu kasvimaiden hoitajaksi.

- Vanhemmiten olen alkanut ymmärtää puutarhan hoitoakin. Itselleni eläminen Sysmässä on osa omaa kulttuuri-identiteetin rakentumista. Palaan Sysmään vuosittain Anni-mummini, torpparin tyttären, elämänpiiriin ja ylläpidän sitä omalla tavallani, kuvailee Laura Kolbe.

Hän tuntee ylpeyttä sukunsa naisten elämänkulusta. Lauran äiti, Suomen tunnetuimpiin pakinoitsijoihin luettu toimittaja Pirkko Kolbe eli nimimerkki Pii oli jo täysverinen kaupunkilainen.

- Tyttö tytöltä on opintie parantunut. Olemme toteuttaneet elämässämme vahvaa sysmäläis-helsinkiläistä kaksoisidentiteetin rakentumisen teemaa. Agraarin ja urbaanin kiinnostava suhde on olemassa missä tahansa maapalloa, kuvailee Kolumbiassa syntymässä käynyt tutkija.

Kuntapolitiikko Kolbe ymmärtää kuntaliitostaisteluja

Sysmän kunta on vankkumattomasti sillä kannalla, että nykyiset kuntarajat pitää säilyttää. Laura Kolbe ymmärtää yskän.

- Sysmäläisten asenteiden taustalla on historian hiljainen tieto ja ylpeys siitä, Sysmä on vanha suurkunta. Itsellisyys nousee sieltä ja vaikuttaa, vaikka maailma kuinka muuttuisi ympärillä, sanoo Laura Kolbe.

Kuntapolitiikko Kolbekaan ei ole aivan varma siitä, löytyykö hallinnollisesta uudistuksesta eväät kuntatalouden tehostamiseen sen uusliberalistisen mallin mukaan kuin nyt halutaan.

- Tehokkuus löytyy myös lähellä tekemisen ja yhteisöllisyyden kautta. Ilman että ihmiset motivoituvat tekemään asioita uudella tavalla, mikään hallinnon uudistus ei sitä aikaansaa, sanoo Laura Kolbe.

Poliittisessa tavoiteasettelussa on vaikea asettaa päämääriä onnellisuuden, mielekkyyden ja valoisan tulevaisuuden näkökulmasta. Taloudellinen tavoitteenasettelu on huomattavasti helpompaa Kolben mielestä.

Uranaisia kunnallispolitiikkaan

Laura Kolbe näyttää esimerkkiä siitä periaatteesta, ettei kuntapolitiikkaa pidä jättää puolueammattilaisille.

- Suomen kuntajärjestelmä on hieno yhteistoiminnan järjestelmä. Päätökset hiotaan pitkissä valmisteluissa monella tavalla ajattelevien ihmisten kesken. Oikeastaan parempaa ja luotettavampaa järjestelmää ei ole olemassa, vaikka se on konservatiivinen, sanoo Laura Kolbe.

Hän nostaa hattua ihmisille, jotka haluavat olla mukana aikaa ja paneutumista vaativassa kunnallispolitiikassa.

- Näistä ihmisistä saisimme olla enemmänkin ylpeitä, toteaa Kolbe.

.
.