Rokkiviikolla Joensuu kuhisee elämää

Joensuussa eletään nyt vuoden vilkkainta aikaa. Ilosaarirock alkaa Laulurinteellä ja illalla Ilosaaressa raikaa Ilovaarirock. Kaupunki on kuhissut elämää koko viikon ajan ja lukuisat tapahtumat ovat houkutelleet kaupunkilaiset kodeistaan ulos ihmisvilinään.

Ilosaarirock
YLE / Heikki Haapalainen

Ilosaarirock tuo Joensuuhun muutaman päivän ajaksi parikymmentätuhatta ihmistä lisää. Festivaalin aattona torilla virittäydytään jo viikonlopun tunnelmaan. Turkulaisen Johkun & Katusirkuksen tuli- ja ilma-akrobatiashow on houkutellut torilavan ympärille paljon uteliaita katselijoita.

Sari Vatanen oli tullut hakemaan torilta lastensa kanssa mansikoita.

- Pikkasen piti tulla katsomaan myös rokkikansaa, mutta ei sitä täällä vielä hirveästi näy. Iltaa kohti ehkä enempi, Vatanen arvelee.

Lunki tunnelma vetää rokkiin

Ensimmäiset festarivieraat ovat saapuneet kaupunkiin jo eilen. Perjantaiaamusta lähtien junat ovat tuoneet lisää rokkituristeja. Helsinkiläiselle Kalle Rautiolle ja kuopiolaiselle Tommi Rantalaiselle Ilosaarirockin luonne on tuttu jo entuudestaan.

- Aika vapaamielinen tapahtuma ja lungi meininki. Ihmiset ovat mukavia, eikä kukaan pingota, Rautio arvioi.

- Yleensä Ilosaarirock on ollut iloinen, rento ja aurinkoinen, Rantalainen sanoo.

Soitto raikaa rokin aikaan myös kaduilla

Rokkiviikko tarjoaa otolliset apajat myös katusoittajille ja käsityöläisille. Katusoittajia on selvästi tavallista enemmän. Haitaria soittavan romanialaismiehen kippoon kilahtaa kolikko joensuulaisrouvan laukusta. Kadun toisella puolella kitaroitaan virittelevät rastatukkaiset nuoret miehet.

Käsityöläiset puolestaan kaupittelevat töitään Sinisellä virralla taidemuseon ja torin välissä. Jenni Örn myy kutomiensa vaatteiden lisäksi äitinsä käsitöitä sekä kaverinsa tekemiä nukkeja. Kaupan hän uskoo käynnistyvän hiljalleen.

- Kyllä se tästä. Tässä liikkuu koko ajan ihmisiä ja kaupunki on täynnä, joten minulla on ihan luottavainen mieli, Örn hymyilee.

Artisti lukee kirjaa ennen illan keikkaa

Joensuun torilla tappavat aikaansa myös Ilosaarirockin esiintyjät. Pauli Hanhiniemi soittaa Kolmannen Naisen kanssa perjantai-iltana Sulo-klubilla.

- Olen katsellut tässä toriesiintyjiä jonkin aikaa. Ja jos tekeminen loppuu, niin otin varmuuden vuoksi Heikki Turusen Kivenpyörittäjän kylän mukaan, että voin paneutua aiheeseen, Hanhiniemi nauraa.

Illan keikasta hän uskoo tulevan kuuma.

- Fyysinen tunnelma on varmasti hikinen ja henkinen tunnelma toivon mukaan myös.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala