Janne Ukonmaanaho ennätyskunnossa EM-kisoihin

Ylikiimingin Nuijamiehiä edustava 26-vuotias Janne Ukonmaanaho lähtee edustamaan Suomea Barcelonaan yleisurheilun EM-kisoihin 3000 metrin esteissä. Tavoitteena miehellä on finaalipaikka.

urheilu
Janne Ukonmaanaho uskoo viime viikkojen helteistä olleen hyötyä Barcelonaan valmistautumisessa.
Janne Ukonmaanaho uskoo viime viikkojen helteistä olleen hyötyä Barcelonaan valmistautumisessa.YLE

Lupaava juoksija on urallaan kärsinyt akillesjännevammasta, vatsalihasten repeämisestä ja nivusvammasta sekä ylikunnosta, jonka seurauksena mies ei voinut kävellä levähtämättä edes 150 metrin matkaa postilaatikolle. Nyt ensimmäisiin EM-kisoihin lähtevä Ukonmaanaho tuntee olevansa hyvässä iskussa.

- Hyvältä tuntuu. Tällä kaudella asiat ovat sujuneet hyvin muutaman vaikean vuoden jälkeen. Talven harjoitukset sujuivat hyvin ja kesän olen saanut juosta terveenä, Ukonmaanaho kertoo.

- Tunnen olevani ennätyskunnossa, ja uskoisin että 8.30,00 on realistinen tavoite.

Juokseva hammaslääkäri

Juoksemisen ohella Ukonmaanahon päivät täyttävät opinnot Oulun yliopiston hammaslääketieteellisessä. Miehen mukaan opiskelu tuo hyvää vastapainoa kovalle treenaamiselle.

- Harjoittelu vie luonnollisesti tällä hetkellä päähuomioni. Mutta varsinkin rikkonaisilla aikaisemmilla kausilla opiskelu on tuonut tarvittavaa sisältöä elämääni, Ukonmaanaho toteaa.

Tavoitteena finaalipaikka

Hammaslääketiedettä opiskeleva Janne Ukonmaanaho on menestynyt kansallisissa ja Pohjoismaiden kisoissa sekä maasto- että ratajuoksussa. 26-vuotias on kellottanut tällä kaudella 3000 metrin estejuoksussa ajan 8.36,30.

- Ensimmäinen tavoite tuli täytettyä kisarajan alituksella. Nyt sitten lähdetään tavoittelemaan finaalipaikkaa Barcelonassa, Ukonmaanaho sanoo.

Muut kaksi suomalaista 3000 metrin esteisiin valittua ovat Seinäjoen seudun Urheilijoita edustava Joonas Harjamäki ja matkan suomenennätysmies Jukka Keskisalo, joka on kärsinyt tällä kaudella loukkaantumisista.

- Hyvä porukka on kasassa. Jukka onkin saanut edustaa Suomea turhan pitkään yksinään. Olemme Joonaksen kanssa saaneet Keskisalolta paljon oppia muun muassa siitä, kuinka maailman eliitti harjoittelee, Ukonmaanaho kiittelee.

Barcelonan EM- kisat alkavat ensi viikon maanantaina, 26.7. 3000 metrin estejuoksun ensimmäinen alkuerä juostaan perjantaina 30.7.

Lähteet: YLE Oulu