Pave Maijanen remontoi ja kalastaa katiskalla

Pave Maijasen kesäasunto sijaitsee Kesälahden Sarvisalossa. Nousialan kylän vanha kyläkoulu on paikka, jonne Maijaset muuttavat toukokuun puolessa välissä koko kesän ajaksi. Vanha koulurakennus ja sen polttopuun tarve ovat loputtomia työmaita, mutta lähes kolmekymmentä vuotta Kesälahdella ovat opettaneet, ettei hötkyily kannata, eikä koko ajan kannata tehdä jotain.

Pave Maijanen
YLE / Tapio Laakkonen

Pave Maijasen perhe vuokrasi Sarvisalon vanhan koulun ensimmaisen kerran kesäasunnoksi vuonna 1982. Muutaman vuokravuoden jälkeen koulurakennus ja useampia hehtaareita maata siirtyi Pave Maijasen omistukseen. Maijasten pihamaalta löytyy pieni kasvimaa, jossa tänä kesänä kasvaa lähinnä yrttejä ja sipuleita. Tällä hetkellä taloa ympärivä pelto on niinsanotusti kesannolla. Vuosien varrella kasvimaan koko on vaihdellut.

-Takavuosina kasvimaa oli kyllä jonkun verran isompi ja siinä oli jopa perunaa, mutta varsinaiset viljelyhommat ovat enemmän naapureiden työtä. Naapureiden kanssa tehdään kyllä paljon yhteistyötä, olemme osa tätä kyläyhteisöä, sanoo Maijanen.

Pave Maijaseen iskettiin menneinä vuosina myös eräänlaisen pienviljelijän leima. Pave kuitenkin nauraa, että kyse oli vain TV-ohjelman tuommasta illuusiosta. Sakari Kuosmasen toimittamassa ohjelmassa vierailtiin Maijasen kesäasunnolla ja silloin oli heinänteon aika. Pave ajoi sinisellä vanhalla traktorillaan heinäpaaleja latoon, mutta kyse oli naapurin heinistä.

Sinistä Fordson Dexta -traktoria tarvitaan vain polttopuiden siirtelyyn. Muutama vuosi sitten Maijasen mailla tehtiin savottaa ja sen seurauksena polttopuu-urakkaa on riittänyt. Puuta tarvitaan vanhan koulurakennuksen lämmitykseen ja myös hellapuiksi. Tokihan talossa on sähkötkin, mutta Maijaset keittävät aamupuurot ja kahvit perinteisesti puuhellalla.

Pave Maijaselle Kesälahden asunto ei ole kesämökki sen perinteisessä tarkoituksessa, vaan osa vuodenkiertoa. Kokonainen reilun neljän kuukauden mittainen jakso eletään kokonaan Kesälahdella, tai sieltä käsin. Kesäasunto on talvet kylmillään.

-Tää torppa on kylmillään talvet, mitään peruslämpöä ei pidetä. Siinä on hyvä korkea kivijalka ja hirsiseinät sisällä, kyllä ne pärjää.

Rantasauna, vene ja katiska Pyhäjärven rannassa

Kirkasvetinen Pyhäjärvi ympäröi Sarvisaloa, jonne pari vuosikymmentä sitten matkustettiin vielä lossilla. Nykyisin lossin paikalla on silta ja tiekin Maijasten maille on ihan kohtuuliisen hyvässä kunnossa. Pyhäjärvestä osa kuuluu Venäjän puolelle, Paven rannasta Venäjän puolelle on matkaa puolenkymmentä kilometriä.

Pyhäjärvi on hyvin tärkeä osa Pave Maijasen kesää. Rannassa, reilun 200 metrin päässä päärakennuksesta sijaitsee rantasauna, jonka rannasta löytyy myös soutuvene. Pave lykkää veneen vesille ja lähtee kokemaan katsikaansa.

- Katiska on tämmöisen laiskan kalastajan väline. Katiska pyytää, ei itse tarvitse.

Heinäkuisena kuumana päivänä saalista saadaan, Paven katiskaan on uinut mukava määrä ihan syötävän kokoisia ahvenia. Pave jää perkaamaan ahvenia.

- Mikäs tiälä ei oo ollessa, sanovat kesälahtelaiset, toteaa muusikko Pave Mave Maijanen.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala / Tapio Laakkonen