Hyppää sisältöön

Rainbow-leiri on vastavoima Babylonille

Leppävirralla käynnissä oleva hippileiri on peruja Yhdysvalloista, jossa kokoontumisia on järjestetty hippiliikkeen suuruuden vuosista lähtien.

Kuva: Dirk van der Made / Lisenssi: Creative Commons Attribution Share Alike 3.0 http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.fi

Kokoontumisten taustalla on hippiaatteen kannattajien yhteisö Rainbow Family of Living Light. Aatteen mukaisesti Rainbow-liike on kuitenkin epäautoritaarinen, sillä ei ole sen paremmin organisaatiota, johtajia, edustajia kuin virallisia jäseniäkään. Osanottajat kutsuvatkin yhteisöään leikillisesti englanniksi nimellä "disorganisation" (suomeksi suunnilleen "epäjärjestö").

Kokoontuminen onkin vastavoima modernille yhteiskunnalle, sen kaupallisuudelle, kulutuskeskeiselle elämäntavalle ja massamedialle - siis leirikielellä Babylonille. Liikkeen mukaan sen kannattajia yhdistää pyrkimys saavuttaa maailmanlaajuinen rauha ja rakkaus.

Made in America

Rainbow Gathering -tapahtuma sai alkunsa Yhdysvalloissa 60-luvun päättyessä. Sen esikuvana toimi Coloradon vuorilla vuonna 1968 erilaista elämäntapaa etsineiden nuorten spontaani kokoontuminen. Nimensä liike otti sateenkaari-tiipiistä, joka toimi tapahtuman esiasteen, Vortex-festivaalin päämajana vuonna 1970.

Vuonna 1972 Coloradossa järjestetyn kokoontumisen oli alunperin tarkoitus jäädä kertaluontoiseksi. Tapahtuman järjestäjät joutuivat kuitenkin uudelleen töihin, kun yksi leiriläinen ryhtyi omin päin puuhaamaan seuraavalle vuodelle uutta kokoontumista Wyomingiin intiaanireservaatin alueelle heimoneuvoston nimenomaisesta kiellosta huolimatta.

Neuvotteluissa leirille löytyi parempi paikka osavaltion kansallispuistosta, ja samalla syntyi perinne vuosittain eri puolilla Yhdysvaltoja järjestettävästä tapahtumasta.

Yhdysvalloissa kokoonnutaan tänä vuonna jo 39. kerran, tällä kertaa Wyomingissa. Euroopassa ensimmäinen leiri järjestettiin Sveitsissä vuonna 1983, sen jälkeen vuosittain järjestetty kokoontuminen saapui nyt ensi kertaa Suomeen. Tänä vuonna leirejä on tiedossa myös Taiwanissa, Moldovassa ja Valko-Venäjällä.

Tee se itse

Rainbow-kokoontumiset eivät ole valmiita festivaaleja, vaan sinne saapuvat rakentavat tapahtuman itse.

Osanottajia pyydetään tuomaan majoitustarpeensa, työkaluja ja rakkautta. Kaikkien odotetaan osallistuvan leirin pystyttämiseen ja huoltoon. Alkoholi ja huumeet ovat kiellettyjä, samoin elektroniset laitteet.

Kuukauden mittainen tapahtuma alkoi Leppävirralla 11.7., eli kokoontuminen kestää uudestakuusta uuteenkuuhun. Suurimmillaan leirin uskotaan olevan tulevana viikonloppuna, jolloin Paukarlahden metsässä järjestetään täydenkuun juhla.

.
.