1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nigerialaishuijausten uhrit vaikenevat tapauksista

Suomalaiset ilmoittavat vain harvoin joutumisestaan niin sanotun nigerialaishuijauksen uhriksi, arvioi konsuli Marjaana Martiskainen ulkoministeriöstä. Osaltaan tätä selittää se, että ihmiset eivät halua uskoa joutuneensa huijauksen uhriksi.

Nigerialaiset onnistuvat vuosi toisensa jälkeen huijaamaan suomalaisia erilaisin maksupyynnöin joko kirjeitse tai yhä useammin internetin kautta. Vaikka petoksista puhutaan julkisuudessa, niin jatkuvasti joku menee lankaan.

Juuri länsiafrikkalaisesta Nigeriasta palannut ulkoministeriön konsuli Marjaana Martiskainen kertoo YLE TV1:n Päivän kasvo -ohjelmassa, että Suomen Abujan-suurlähetystöön tuli tietoja huijauksista päivittäin.

- Täytyy muistaa, että vain hyvin pieni osa huijauksen uhreista ottaa yhteyttä. Uhreja on varmaan aikamoinen määrä.

Summat vaihtelevat rajusti

Ihmiset ovat menettäneet huijauksissa erisuuruisia summia. Pienissä, niin sanotuissa tullihuijauksissa, summat saattavat olla muutamia satoja euroja. Kulta- ja timanttikauppaan liittyvissä huijauksissa saadaan saaliiksi jo kymmeniätuhansia euroja.

Todellisia mammuttihuijauksia ovat hyväntekeväisyyshuijaukset, joissa menetykset liikkuvat sadoissatuhansissa euroissa.

Keskusrikospoliisin mukaan huijauksista saadaan rahoja takaisin äärimmäisen harvoin. Ulkoministeriössä ollaan samoilla linjoilla.

- En tiedä yhtään tapausta, jossa rahat olisi saatu takaisin. Käytännössä mitään ei ole tehtävissä, sanoo Martiskainen.

"Ihmiset uskovat satuihin"

Martiskaisen mukaan huijaukset onnistuvat, sillä ihmiset haluavat uskoa satuihin. Monesti internetin välityksellä tavattu, vaikkapa englantilaiseksi herrasmieheksi tekeytyvä henkilö, on olemassa ainoastaan virtuaalimaailmassa.

Kun tämä charmantti herra joutuu yllättäen Nigeriassa auto-onnettomuuteen ja pyytää anteeksi pyydellen lähettämään rahaa, yllättävän moni suomalainen uskoo tarinan todeksi.

Kokonaan oma lukunsa ovat satumaisen halvat timantit ja kulta.

- Silloin kun tarina on liian hyvä ollakseen totta, niin silloin se ei ole totta, sanoo Martiskainen.

Ammattimaista toimintaa

Erilaisten huijausten tehtailu on Nigeriassa ammattimaista toimintaa. Ilmiön taustalla on Nigerian valtava väkiluku: 150 miljoonan ihmisen joukkoon yksinkertaisesti mahtuu suuri määrä suhareita.

Varsinainen syy on tietenkin ihmisten armottomassa köyhyydestä ja koulutuksen puutteesta.

- Eivät he tekisi sitä, jos olisi muita vaihtoehtoja, Martiskainen toteaa.