1. yle.fi
  2. Uutiset

Kahvakuulaharjoittelu on uusvanha tapa liikkua

Kahvakuula rantautui Amerikasta Suomeen kymmenisen vuotta sitten. Turkulainen Kukka Laakso kahvailee MM-tasolla, ja hänen mukaansa yksinkertaisen oloinen kuntoiluväline tarjoa monipuolista kuntoilua.

Kotimaan uutiset
Kukka Laakso
Turkulainen Kukka Laakso on kahvakuulailun maailmanmestari.YLE / Tuuli Toivanen

Venäjällä kahvakuulaa käytettiin harjoitteluun jo 1900-luvun alussa. Käsipainosta kahvakuula eroaa melkoisesti, kyse on siis rautaisesta pallosta jossa on kahva.

Vuoden 2009 kahvakuulan amatöörisarjan maailmanmestari Kukka Laakso tuntee kahvakuulan salat. Laakso kävi pitkään salilla treenaamassa eri lihasryhmiä, kunnes nelisen vuotta sitten tutustui kahvakuulaan ja kokeili heilautusta kuulan kanssa.

- Kokeilun jälkeen ymmärsin miten valtavan erilaista on tehdä seisten ja liikuttaa painoa isosti kehon lähellä ja nostaa sitä, kuin istua salilla ja tehdä jotain pieniä kääntöjä. Tämän myötä minulla oikeastaan muuttui koko suhtautuminen liikkumiseen ja liikuntaan, sanoo Kukka Laakso.

Toistot tärkeitä

Kahvakuulalla tehdään isoja liikeratoja, kuten heilautellaan, temmataan ja se nostetaan isoilla liikkeillä pään päälle. Pääsääntöisesti kuulalla tehdään niin isoja liikkeitä, että rasitetaan kaikkia kehon lihasryhmiä yhtä aikaa. Tämä myös erottaa kahvakuulan perinteisestä käsipainosta. Kuten käsipainoja, myös kahvakuulia löytyy eri painoisina.

Kilpalajina kahvakuula on painonnostoa aikaa vastaan, eli puhtaat toistot lasketaan kymmenen minuutin aikarajan sisällä. Eniten toistoja tehnyt on voittaja.

- Kuulostaa helpolta, mutta tekeminen on eri juttu, koska tämä on tekniikka- ja taitolaji. Joku luonnehti, että kahvakuula on kuin hiihdon loppukiri tai pelkkää ylämäkijuoksua. Tässä tehdään tasaiseen tahtiin toistoja kuin moottori, ensimmäisestä viimeiseen minuuttiin. Pienen loppukirin voi tehdä, mutta kyllä tämä on alusta loppuun asti yhtä rankkaa, nauraa Laakso.

Ota ja heilauta

Vaikka laji on painoharjoittelua, se on kuitenkin melko hellävaraista ja terveellistä. Laji on nivelystävällistä ja se kehittää lihaksia ja hapenottokykyä samaan aikaan. Aloittelijalle tärkeintä on vapauttaa omaa liikkumista ja oppia käyttämään koko kehoaan.

- En vertaa lajia nyt zumbaan sen enempää, mutta kuten zumbankin suosio perustuu siihen, ettei tarvitse osata mitään ja voi vaan antaa mennä, niin kahvakuulassakin on joitakin samoja elementtejä. Eli sen kun vaan otat ja heilautat, opastaa Kukka Laakso.

Kahvakuulan maailmanmestari ei ole tavanomaisen painonnostajan näköinen, vaan kaunis nainen. Usein kuulee kysymyksen, miksi nainen harrastaa tällaista lajia, mutta Laakson mielestä kahvakuula on kuitenkin nimenomaan tyttöjen laji. Kisamatkat kuitenkin kuluvat enimmäkseen miesporukoiden matkassa ja siellä naiskuulailijoita ei väheksytä.

- Olen mä vähän kuullut sellaista tytöttelyä, mutta siinä vaiheessa, vaikka on hame päällä ja nostaa samoilla kuulilla kuin ne jätkät, niin kyllä se suhtautuminen siinä muuttuu, hymyilee Laakso.

Lähteet: YLE Turku

Lue seuraavaksi