Pekkaristen talo tehtiin motocrossin ehdoilla

Jos kaikki menee tavoitteiden mukaan, kasvaa Kuopion asuntomessualueen passiivienergiatalo Pekkarisessa ainakin yksi tuleva motocrossin maailmanmestari. Tatun, 9, ja Tuukan, 7, harrastus määräsi messukohde 13:n suunnittelua. Myös perheen matkailuharrastus näkyy talossa.

Tatu Pekkarisen tavoitteena on olla joskus motocrossin maailmanmestari. Kuva: YLE / Anja Hiltunen

Motocross-moottoripyöräharrastus vaatii tilaa. Jukka ja Sari Pekkarisen kodissa Tatun ja Tuukan harrastukselle on rakennettu tilava varasto poikien monia ajohaalareita, kypäriä, hanskoja, ajokenkiä ja muita varusteita varten.

Varastossa on monta metriä hylly- ja ripustustilaa varusteille. Varastoon tulee myös omat pesukoneet kuraisia ja hiekkaisia ajovarusteita varten. Varustehuolto on Sari-äidin hommia, ja vie aika paljon aikaa.

Motocross-pyöriä perheessä on tällä hetkellä kuusi, ja niiden säilytykseen ja huoltoon on yläkerrassa oma tekninen tila. Tatun motocross-pyörä on 65-kuutioinen, ja Tuukalla on viisikymppinen pyörä. Perheen auto ei tule kuulemma koskaan pääsemään talliin.

Matkakokemuksista ideoita talon suunnitteluun

Alakerrassa on yhdistetty takkahuone ja lähinnä vanhempien oleskelutila, johon perhe on kerännyt taide-esineitä, valokuvia ja muita tuliaisesineitä monilta matkoiltaan maailmalle.

- Kaukomailla matkailusta saimme oikeastaan sysäyksen koko passiivienergiatalon rakentamishankkeeseen. Olemme nähneet energiankulutusta eri maailmankolkissa, ja kuinka sitä käytetään toisella puolella maailmaa lämmitykseen ja toisella puolella viilentämiseen, Jukka Pekkarinen kertoo.

- Pyrimme tässä hyvään ratkaisuun, että sitä energiaa ei tarvittaisi kumpaakaan kovin paljon.

Pekkariset halusivat rakentaa talonsa ensisijaisesti kivestä. Kiviteema on ehkä myös tarttunut maailmalta, Pekkarinen tuumaa.

Tatu Pekkarisen omat tavoitteet harrastukselleen ovat korkealla. Pyrkimys on aina motocrossin maailmanmestariksi asti. Ehkä lopulta kotiin, viimeistään hänen kotiinsa aikuisena tulee kuitenkin se palkintokaappikin. Palkintopokaaleja on kertynyt tälle ulkomaita myöten kilpailevalle juniorille jo aikamoinen määrä.