1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pornainen

Pornaisten Laukkoski on ollut Suomen Hollywood

Laukkosken maalaisromanttisissa maisemissa on kuvattu elokuvien kulta-ajalla lukemattomia Suomi-filmejä.

Pornainen
Helson-talo.
Helson-talo on nykyään yksityisomistuksessa, mutta talon vierestä menee yleinen tie, josta talon pihapiireineen voi bongata.YLE/Reetta Arvila

Pornaisten Laukkosken nuorisoseurantalolla voi aistia historian siipien havinaa. Vuonna 1920 valmistuneen talon lavalla on tapahtunut yhden Suomi-filmien tähtinäyttelijättären debyytti. Regina Linnanheimo teki Laukkoskella ensiesiintymisensä näyttelijänä 5–6 -vuotiaana. Esitys kylläkin tarinan mukaan päättyi itkuun, kun pientä tähdenalkua jännitti.

Reginan vanhemmilla oli Laukkoskella huvila ja niinpä hän kuului jo varhain Laukkosken säännöllisiin kesävieraisiin. Myöhemmin huvila toimi pensionaattina ja Laukkoskella vietti kesäänsä suurin osa Suomi-filmin tähdistä.

– Täällä on ollut esimerkiksi Siiri Angerkoski, Stig Franzman ja Tauno Palo. Oikeastaan kaikki, joita vanhoista suomifilmeistä vain löytyy, kertoilee oppaana toimiva Pertti Asikanius.

Linnanheimojen kesäasutuksen ja kauniiden maisemien ansiosta Pornaisten Laukkoskella on kuvattu aikoinaan lukuisia elokuvia. Edelleen Laukkosken maisemat ovat kuin suoraan Suomi-filmeistä ja kylä huokuu yhä maaseuturomantiikkaa. Laukkoski onkin kiinnostanut kuvauspaikkana myös 80- ja 90-luvuilla.

Tarkka tunnistaa tuttuja paikkoja

Nykyisellään suurin osa kuvauksissa käytetyistä rakennuksista on yksityisomistuksessa, eikä niitä ole merkitty mitenkään. Tarkka elokuvantuntija voi kuitenkin tunnistaa monia kohteita. Suomi-filmejä on kuvattu muun muassa Kotojärvellä, Kylä-Heikan saunalla, Siivolan navetalla, nuorisoseurantalolla ja ihan vain Laukkosken kylätiellä.

– Aiemmin tässä tien varrella oli kolmekin kauppaa. Viimeisin kauppa oli mukana esimerkiksi Akallisessa ja akattomassa miehessä, jotka on kylläkin kuvattu 80-luvulla.

Helson talo Vähä-Laukkoskella on myös tuttu monista elokuvista. Esimerkiksi vuonna 1936 valmistunut Taistelu Heikkilän talosta on filmattu Helson talon maisemissa.

– Elokuvan ensimmäiset kohtaukset ovat navetan nurkilta, jonka vierestä menee tie. Tiellä hevonen vetää kärryjä ja ihmisiä talolta poispäin.

Kyläläiset ovat vuosien varrella toimineet avustajina lukuisissa elokuvissa. Asikanius muistelee, että vain yhteen elokuvaan ei ole päässyt paikallisia mukaan ihan käytännön syistä.

– Vuonna 2006 ilmestyneeseen Unnaan ja Nuukkiin ei yksinkertaisesti ollut pitkätukkaisia miehiä kylän puolesta, Asikanius hymyilee.

Lähteet: YLE Helsinki/Reetta Arvila

Lue seuraavaksi