1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Niinistö: Velkakriisi on ymmärretty väärin

Puhemies Sauli Niinistön mukaan Kreikan ja euroalueen taloutta ravisteleva kriisi on ymmärretty väärin. Niinistö tähdentää, että kyseessä ei ole euron ongelma.

Kuva: YLE

Koko euroaluetta ja osin maailmantalouttakin ravistelee kriisi, jonka näyttää aiheuttaneen ylivelkaantunut Kreikan valtio. Kreikan talous on kuitenkin kooltaan vain kaksi prosenttia euroalueen valtiontalouksista.

Euroopan velkakriisin taustalla ovat Kreikan valtion lisäksi jo ennestään huonossa kunnossa olleet saksalaiset ja ranskalaiset pankit, sanoo YLE Uutisten haastattelema entinen valtiovarainministeri Sauli Niinistö.

Euron ongelma ajatusharha

Eduskunnan puhemies Sauli Niinistö toimi valtiovarainministerinä kahdessa hallituksessa vuosina 1996 - 2003, eli Euroopan rahaliiton EMUn luomisen ja ensiaskeleiden aikaan.

Niinistö kritisoi voimakkaasti käsitystä, että eurovaluutta olisi nyt kriisissä – kuten esimerkiksi suurimman euromaan Saksan liittokansleri Angela Merkel on muotoillut.

- Minusta tässä on nyt paha ajatusharha, että tässä olisi joku euro-ongelma, kiistää Niinistö.

- Tämähän on velkaantumisen ongelma. Tämä on myöskin velkojien ongelma. Erityisesti saksalaisten ja ranskalaisten pankkien ongelma, täsmentää Niinistö.

- Perimmiltään tässä on kyse hyvin vanhanaikaisesta ilmiöstä, ylivelkaantumisesta.

Hysteria levisi pankeista

Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVAn toimitusjohtaja Sixten Korkman tulee Niinistön näkemystä. Hysteria levisi, koska pankit ovat niin heikoilla.

- Tällainen hysteria, mitä nyt on nähty finanssimarkkinoilla ei ole mistään kotoisin, sanoo Korkman.

- Maailmantalous on elpymässä. Kreikan talous ei ole niin suuri, että se romuttaisi Euroopan tai maailmantaloutta. Ja tuo euron halpeneminenkin pikemminkin tukee meidän talouskehitystämme, muotoilee Korkman.

Rahaliitto ei hajoa

Euroalueen velkakriisi tuskin johtaa sen enempää rahaliiton hajoamiseen kuin Euroopan liittovaltion muodostamiseenkaan. Itse asiassa EMUssa oli alun perin hyvät turvajärjestelyt, kuten kasvu- ja vakaussopimus. Niitä vaan ei käytetty, kritisoi puhemies Niinistö.

- Tarkoitan tällä sitä, että vakaus- ja kasvusopimusta ei noudatettu ja toisaalta tämä no bail out - sääntö, se ettei auteta vaikeuksiin joutuvaa valtiota, sille ei saatu koskaan uskottavuutta, pahoittele Niinistö.

Pieni Kreikka ei siis yksin kyennyt syvälläkään velkakriisillä aiheuttamaan näin pahaa jälkeä.

- Taustasyynä on se, että eurooppalainen pankkijärjestelmä on aika heikoilla. Ja silloin tällainen pienikin tekijä, siis kaksi prosenttia kokonaisuudesta, lähtee heiluttamaan eurooppalaista taloutta. Ja jopa maailmantaloutta, päivittelee puhemies Niinistö.

- Minusta valuutta sinänsä ei ole kriisissä. Mutta talous on kriisissä.

Joka tapauksessa, Kreikassa ja muualla Etelä-Euroopassa on vielä vuosia vievä talouden tehostamis- ja kulukuuri edessä. Jonka jälkeen sinne lainattuja miljardeja voi kysellä takaisin – luultavasti turhaan.