Taide on kuin yhteinen leikki

Teoksen luominen on taiteilijapari Maria Teerille ja Janne Nabbille päättymätöntä keskustelua, jossa he käyttävät sanoja, materiaaleja ja kuvia. Taiteen ja tienaamisen kurjuuden sijaan he haluavat korostaa iloa, luovuutta ja leikinomaisuutta. He haluavat heittäytyä.

kulttuuri
Janne Nabb ja Maria Tiira GalleriaKONEESSA Hämeenlinnan Verkatehtaalla
YLE / Markku Karvonen

Hämeenlinnassa Verkatehtaalla lauantaina avautuva näyttely Doubling the misery has never been this fun kertoo nimeään myöten, että esillä on värikkäitä, iloisia ja leikinomaisia teoksia. Tekijät sanovat, että heille taide on kuin yhteinen leikki, jonka kautta he haluavat löytää ja oivaltaa loputtomasti uutta.

Prosessi ja keskustelu eivät ikinä pääty, koska tekijät eivät milloinkaan pääse täydelliseen kompromissiin. Näyttelyn nimi kertoo myös erikoisesta työskentelytavasta. Taidekoulussa toisiinsa tutustuneet Maria Tiira ja Janne Nabb ovat taiteilijapariskunta, jotka ovat työskennelleet yhdessä koko uransa ajan.

Hämeenlinnan näyttely GalleriaKONEESSA on enimmäinen, jonka he tekevät täysin yhteistyönä. Taitelijat sanovat, että leikinomaisuuden takana ovat yhteiset säännöt, toistensa kunnioitaminen ja tasa-arvo.

- Kyllähän siinä joutuu koko ajan haastetuksi. Saattaa tulla tyrmäyksiä aivan eri tavalla kuin jos yksin tekisi omissa sfääreissään. Kokoa ajan täytyy ottaa vastaan palautetta, vaikka ei aina haluaisikaan sitä, sanoo Maria Tiira.

- Mutta usein käy niin että vaikka aluksi idea tyrmätään, monesti siitä tulee aivan yhtä hyvä lopputulos. Kun toinen tyrmää sen aluksi, siitä voi tulla jopa parempi, kun siitä vai ruvetaan yhdessä keskustelemaan, että miksi, jatkaa Janne Nabb.

Kumpikin on saanut koulutuksensa maalarina, mutta kumpaakin kiinnostaa jatkuvasti laajentua kankaalta ulos kolmiulotteiseen maailmaan. Hämeenlinnan näyttelytilaan he valmistavat mm. uuden installaation. Löytäminen näkyy näyttelyssä kirjaimellisesti, koska pari käyttää myös arjesta tuttuja löytömateriaaleja.

Näyttely avautuu yleisölle lauantaina 24. heinäkuuta. Töihin voi tutustua galleriassa elokuun 17. päivään asti.

Lähteet: YLE Häme