Hyppää sisältöön

Mehiläisiäkin palkataan keikkatöihin

Kerran mansikkaa pölyttämään alkanut mehiläinen pysyy kasville uskollisena. Sato paranee mehiläisten ansiosta, minkä takia mehiläispesien vuokraamisesta kehitetäänkin bisnestä.

Mehiläishoitaja tarkistaa mehiläispesää.
Yle Uutiset Hämeestä esitteli mehiläisvuokrausta lähetyksessään.

Mehiläispesien vuokraus viljelijöille lisääntyy Suomessa. Vuokrauksessa mehiläisiä siirretään viljelysten lähistölle satokasvien pölytyksen takaamiseksi. Mehiläistarhuri toivoo, että vuokrauksesta kehittyisi myös Suomessa kannattavaa liiketoimintaa.

Tällä hetkellä kaikki tähtää mehiläistarhalla pian alkavaan pääsatokauteen, sanoo Sastamalan Mouhijärvellä mehiläistarhaa pitävä Esa Pesonen.

- Pidetään huolta, että mehiläisillä on tilaa tehdä töitä. Kuningattaren pitää munia hirmuista kyytiä, että juhannuksen jälkeen tai aikoihin pesä olisi iskukunnossa, että on väkeä, joka kerää pääsadon.

Viileä sää hyvä mehiläiselle

Pesien tilaa on seurattava ja esimerkiksi sadekausina tarkistettava riittääkö mehiläisillä ruokaa.

- Nyt voikukasta tuli makoisaa satoa, vähäksi aikaa riittää purtavaa mehiläisille.

Viileä ja kostea sää on hyvä, sillä pesissä saadaan valmistautua rauhassa. Lämpimämpää säätä tarvitaan vasta pääsatokaudella.

- Vadelman kukkiessa 25 astetta ja leutoa tuulta olisi mukava. Mehiläiselle lämpöisempikin käy, mutta mehiläishoitajalle se alkaa olla tukala.

Annetaan vuokralle: Mehiläispesä

Mehiläistarhan tili tehdään hunajalla, mutta myös mehiläispesien vuokraus viljelijöille yleistyy Suomessa. Pesosen mehiläisiä on tällä hetkellä reissutöissä Pälkäneellä ja Huittisissa.

- Ilmiselvästi sitä on tässä viime vuosina alettu arvostaa. Siitä on puhuttu paljon ja viljelijät ovat alkaneet kysellä, saisiko pesiä vuokralle.

Isoille mansikka- tai vadelmaviljelmille luonnonpölyttäjiä ei välttämättä riitä. Mehiläisten tuonti viljelmien läheisyyteen lisää pölytyksen tehoa.

- Kun mehiläinen alkaa käydä jossain kasvissa, niin se on kasviuskollinen ja tekee tehokkaasti pölytyksen.

Pölytyksestäkin voisi tienata

Ruotsissa mehiläisten vuokraaminen on jo merkittävää liiketoimintaa mehiläisviljelijöille. Yhdysvalloissa taas mehiläispesiä siirretään viljelykseltä toiselle suurilla rekoilla.

Sastamalalaista mansikanviljelijää Ritva Kaunismaata mehiläiset ovat auttaneet jo parinkymmenen vuoden ajan.

- Minä uskon vahvasti siihen, että mehiläiset pörrätessään mansikankukissa tuottavat parempaa satoa, isompia marjoja, että hedelmöittyminen marjassa on parempi.

Yhteiselo mehiläisten kanssa on sujunut hyvin. Kaunismaan tilalla työnjako on selvä.

- Niistä ei ole ollut mitään ongelmia. Mehiläiset tekevät työtään silloin, kun marja kukkii ja sitten kun mansikat ovat kypsiä he ovat poistuneet pellolta.