HS: Zyskowicz rinnastaa kerjäämisen ja naisten ympärileikkauksen

Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz vertaa kadulla kerjäämistä taskuvarkauteen, kertoo Helsingin Sanomat. Kerjuukieltoa ajava Zyskowicz rinnastaa kerjäämisen juridisesti myös naisten ympärileikkaukseen ja moniavioisuuteen.

talous
Ben Zyskowicz
Ben ZyskowiczYLE

Kansanedustaja hyökkää lausunnollaan niitä oikeusoppineita kohtaan, jotka ovat kritisoineet kerjuulakihankkeen olevan suunnattu vain Romaniasta tulleita romanikerjäläisiä vastaan. Zyskowiczin mukaan jo voimassa olevat kiellot esimerkiksi moniavioisuudesta, naisten ympärileikkauksista ja taskuvarkauksista kohdistuvat käytännössä tiettyihin kansanryhmiin.

- Suomessa tapahtuvista taskuvarkauksista aivan ylivoimainen osuus on ulkomaisten tekemiä ja näin ollen joku voisi väittää, että laki syrjii ulkomaalaisia, hän sanoo Helsingin Sanomissa.

Euroopan yliopistoinstituutin kansainvälisen oikeuden professori ja YK:n ihmisoikeusraportoija Martin Scheinin arvioi aiemmin heinäkuussa, että kerjuulaki olisi Suomen perustuslain ja Euroopan ihmisoikeussopimuksen vastainen.

Helsingin Sanomien haastattelema Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen pitää kansanedustaja Zyskowiczin vertauksia "poskettomina".

Lähteet: YLE Uutiset