Hyppää sisältöön

Urpilainen pitää Bilderberg-kokousta hyödyllisenä

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) osallistui Bilderberg-kokoukseen Yhdysvalloissa viime viikonloppuna. Kokouksessa noudatettavaa Chatham House -sääntöä Urpilainen pitää edellytyksenä sille, että tilaisuus ei latistu julkisuuteen tarkoitettujen lausuntojen esittelyksi. Chatham House -säännön mukaan tilaisuuden osanottajat eivät kerro kokouksessa esitetyistä puheenvuoroista eteenpäin.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen kirjoittaa blogissaan, että Chatham House -sääntöä noudatetaan monissa seminaareissa ja se mahdollistaa niissä suoran ja avoimen keskustelun. Urpilaisen mukaan puheet Bilderberg-kokouksesta salaseurana ovat kaukana todellisuudesta.

Jos seminaarin nimi olisi vaikka ”Globalisaatio-seminaari” Bilderbergin sijaan, legendat seminaarin ympäriltä kuihtuisivat.

Jutta Urpilainen

- Vaikka osallistumisesta olikin hyötyä sekä minulle että Suomelle, on muistettava, että johtopäätöksiä seminaarissa ei tehdä, kirjoittaa Urpilainen.

- Mielessäni kävikin, että jos seminaarin nimi olisi vaikka ”Globalisaatio-seminaari” Bilderbergin sijaan, legendat seminaarin ympäriltä kuihtuisivat.

Valtiovarainministerin tehtävän kannalta seminaarin kiinnostavin aihe liittyi Urpilaisen mukaan euroalueen tulevaisuuteen.

- On tärkeää huomata, että kriisiin suhtaudutaan hyvin erilaisilla painotuksilla. Yhdet näkevät Euroopan talouskriisin ennen kaikkea teknokraattisena kriisinhoitona (esim. pankkien pääomitus), toiset rahoitusmarkkinoiden uudistamisprojektina (esim. rahoitusmarkkinavero) ja kolmannet korostavat integraation legitimiteettikysymyksiä (esim. talousunionin tiivistäminen). Jotkut pitävät esillä kaikkia kolmea raidetta.

 - EU-tilanteesta on nyt hyvä kuulla kaikkia näkemyksiä, vaikka kansan valitsemat edustajat tekevätkin päätökset.

Urpilaisen mukaan Bilderbergin kaltaiset epäviralliset seminaarit antavat hyvän mahdollisuuden kansainväliseen verkostoitumiseen. Suomen kannalta kiinnostavia vieraita seminaarissa olivat Urpilaisen mukaan esimerkiksi EU-komission varapuheenjohtajat Neelie Kroes ja Joaquin Almunia sekä euroalueen muista pienistä maista mukana olleet Hollannin pääministeri Mark Rutte ja Itävallan liittokansleri Werner Faymann.