1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Tekojärven rannalta löytyneistä ajopuista tulee veikeitä eläinhahmoja

Paula Moilanen Siikalatvan Kestilän kylästä näkee eläinhahmoja siellä, missä toinen voisi heittää veden muovaaman ajopuun nuotioon. Siveltimen ja kynän avulla luonnonmateriaali muuttuu ITE-taiteeksi, eläinhahmot myös muiden silmin nähtäviksi.

kulttuuri
Paula Moilasen teos Pikku-Hirviö.
Paula Moilanen

Taiteilija Paukku eli Paula Moilanen kokosi siveltimen ja kynän avulla korostamistaan ajopuuhahmoista näyttelyn taannoisille Pulkkila-päiville Siikalatvan kunnan valtuustosaliin. ITE-taiteen luvatussa maassa yleisö innostui veikeistä eläinhahmoista.

– Raaheen ja Kestilään näitä jo on kysytty näytille, ja eräs paikalla ollut taiteilijapariskunta totesi, että Ouluunkin näitä voisi viedä, kertoo Moilanen.

Pulkkila-päivillä yleisö sai valita 35:stä esillä olleesta hahmosta viisi mieleisintä. Sen perusteella Moilanen vie tuleviin näyttelyihinsä 25 "parasta" hahmoa.

– Minä olin kyllä itse yleisön kanssa ihan samaa mieltä siitä, mitkä hahmoista ovat parhaita.

Hahmoja jo mummolan tapeteissa

Paula Moilanen on kuvantekijänä luonnonlahjakkuus, joskin jonkin verran koulutustakin saanut. Nuorena tuli oltua Kylli-tädin opissa, myöhemmin tutkintopaperi ruotsalaisesta kirjekurssista jäi nipin napin saamatta, kun raskaus esti kurssin käymisen loppuun.

Mutta miten puupalasta löytää eläinhahmon?

– Minä olen aina nähnyt hahmoja. Kun pienenä tyttönä makasin mummolan sängyssä eikä uni valoisana kesäyönä heti tullut, alkoi tapeteista pompsahdella esiin nalleja ja muita eläinhahmoja, Paukku kertoo.

Ajopuu materiaalina on Moilaselle tuttu. Hän keräsi ajopuita jo nuorena Nurmon Hirvijärven tekoaltaan rantamilta. Näyttelyhahmot on keräilty Uljuan tekoaltaan penkereiltä, ja Uljuan uljaiksi Paukku eläimiään kutsuukin.

Paula Moilanen tekee pilapiirroksia Maaseudun Tulevaisuuteen ja paikallislehti Siikajokilaaksoon. Hän on graafisen suunnittelun ammattilaisjärjestö Grafian jäsen.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi