Hituran kaivoksella louhitaan jälleen

Nivalan Hituran kaivoksen tuotanto on jälleen käynnistetty. Kesän aikana Hiturassa on tehty koelouhintaa ja rikastamon laitteita on testattu. Belvedere Miningin toimitusjohtajan Vesa-Jussi Penttilän mukaan nyt voidaan julistaa Hituran nikkelituotanto uudelleen avatuksi.

Hituran kaivosalue Nivalassa. Kuva: Outokumpu Oy

- Tuotanto on saatu jälleen käyntiin. Pyrimme sitten pyörittämään tuotantoa jatkuvasti, Penttilä kertoo.

-Tässä on kesän aikana kaivosta kunnostettu ylhäältä alas. Louhintakalusto on seissyt puolitoista vuotta ja tänä aikana sinne on vikoja päässyt syntymään. Lisäksi on ollut oma työnsä järjestää urakoitsijat ja rekrytoida oma henkilökunta. Nyt ollaan kuitenkin jo hyvässä tilanteessa, kertoo Penttilä.

Työpaikkoja on auki

Penttilän mukaan kaivos seisoo aluksi viikonloput työntekijäpulan vuoksi.

- Aika nopeasti elokuussa siirrytään myös keskeytymättömään kolmivuorotyöhön tässä rikastamolla prosessissa. Meillä on kokonaisvahvuus 70-80:n välillä. Siitä on noin puolet urakoitsijoiden miehiä, kertoo toimitusjohtaja Vesa-Jussi Penttilä.

-Tässä viimeksi maanantaina mukaan tuli jälleen pari uutta kaveria, mutta työpaikkoja on vielä joitakin auki.

Hituran kaivoksen omistaa kanadalainen Belvedere Mining, joka osti sen aiemmin vapaaehtoiseen konkurssiin ajautuneelta tytäryhtiöltään Finn Nickel Oy:ltä. Muodollinen kauppahinta oli yksi euro, mutta käytännössä Belvedere otti vastuulleen Hituran kaivoksen sekä kaupassa sille siirtyneen Kopsan kultaesiintymän miljoonien hintaiset ympäristövastuut.